:

Miért kell ennyire az oroszoknak Mariupol?

Stratégiailag kulcsfontosságú hasznot hozna, politikailag még ennél is nagyobb löketet adna Putyinnak Mariupol bukása. A város elestét lassan egy hónapja jósolják, és a védők még mindig tartják magukat, de a reális esélye szinte megszűnt annak, hogy fordítani tudnak az erőviszonyokon.

Mariupol az orosz-ukrán háború talán legerősebben ostromolt célpontja, aminek az elestét hónapok óta jósolják, mégis tartja magát. Az állóháború totális pusztítást és kietlenséget hozott az egykor négyszázezres délkelet-ukrajnai városba, és az oroszokon nem az látszik, hogy feladnák az ostromot. Miért is tennék, ha a tényleg bármelyik pillanatban bekövetkezhető győzelmük után óriási taktikai és gazdasági erőforrások kerülnek a birtokukba.

Egy európai uniós forrás és az amerikai hadászati kutatóközpont hétfői előrejelzése is egy héten belülre jósolta a város elestét. Az ukrán védelem már csak egy csapat katonára redukálódott, akik az Azovstal acélgyárba és környékére vették be magukat, megtagadva ezzel több orosz ultimátumot is. Mariupol fontosságáról a Forbes.com közölt hosszabb elemzést.

Mit nyernek az elfoglalásával az oroszok?

Győzelem esetén az oroszok hozzáférést szereznének egy szinte érintetlen földnyelvhez a Krím-félszigettől a Donyec-medencéig, ez a terület a háború harmadik hónapjába lépve az oroszok új, legfőbb fókuszává vált. Putyinnak azért kimondottan fontos ez a terület, mert „Novorosszija” részének tekinti (az „Új Oroszország” elnevezést a Krím-félsziget 2014-es elfoglalása után kezdte használni Putyin), tehát olyan területnek, aminek Oroszországhoz kellene tartoznia.

Mariupol emellett az Azovi-tenger legnagyobb kikötője és exportközpontja, fontos kereskedelmi csomópont. Ha elesne, Ukrajna elveszítené a legfontosabb tengeri összeköttetését, ami katasztrofális hatással lenne a gazdaságára.

Egy orosz győzelemnek a stratégiai mellett rendkívül fontos politikai hozadéka is lenne Putyin számára: a gomblyukjába tűzhetné az ukránok egyik legfontosabb bástyáját, ezzel új löketet adhatna a háború támogatottságának odahaza.

Mariupol gyakorlatilag megsemmisült

A városban legalább tízezer civil vesztette életét az ostrom kezdete óta, a szellemvárosban életben maradók élelmiszer-és gyógyszerellátása folyamatosan akadozik, miután az orosz haderő a humanitárius folyosókon is pusztított. Az ukrán védők most egy olyan kivonási eljárást kértek a világ vezetőitől, mint amilyet az Egyesült Királyság végzett 1940-ben Dunkerque-nél, amikor az angol-francia erők a németek csapdájában estek a a franciaországi csata során.

A mi csoportunkban több mint 600 sebesült van, különböző a súlyosságuk. Sürgős orvosi ellátásra szorulnak. Nincsenek megfelelő körülmények, nincsenek gyógyszerek, nincs személyzet, aki segíteni tudna rajtuk

mondta az ukrán 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka egy Facebookon közzétett videóban.

A Donyec-medencére fordított kiemelt figyelmet már Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megerősítette.

És egy fontos kérdés

A héten New York Times és a Wall Street Journal is arról cikkezett, hogy Putyin fő motivációja a terület megszerzésére a Kelet-Ukrajnában összpontosuló kiaknázatlan gázkapacitás. Ez a plusz kapacitás azonban alig 3 százaléka az orosz gázmezőkének, és az infrastruktúra kiépítése (részben a háború miatt) is bonyolult lenne.

The post Miért kell ennyire az oroszoknak Mariupol? first appeared on Forbes.hu.

The post Miért kell ennyire az oroszoknak Mariupol? appeared first on Forbes.hu.