:

Több tízmilliós kriptocsalás Magyarországon, egy 63 éves is a gyanúsítottak között

Több tízmilliós kriptocsalás Magyarországon, egy 63 éves is a gyanúsítottak között

A kriptobűnözés nem ismer határt – és korhatárt sem.

Eljárást folytat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntett, valamint annak kísérlete megalapozott gyanúja miatt – közölte a BRFK a police.hu-n.

Mi történt?

Az elkövetők egy kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó vállalkozót kerestek meg azzal, hogy kedvező árfolyamon vásárolhat tőlük virtuális fizetőeszközt.

Egy fővárosi szállodában találkozva harmincmillió forintnyi készpénzért cserébe egyikük digitális tárcájából látszólag átutalták a megállapodásban szereplő kriptovalutát. A megkárosított férfi elégedetten távozott, sőt később azt is megbeszélte, hogy további hatvanmillió forintért vásárolna.

Igen ám, de ahogy utólag észlelte, a digitális tárcájában megjelent elektronikus fizetőeszköz valójában értéktelen, bár annak szimbóluma a megtévesztésig megegyezett egy ismert stabilcoinéval.

A gyanúsítottak

A Kiberbűnözés Elleni Osztály nyomozói azonosították, elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki a három feltételezett elkövetőt, a két fiatalabb gyanúsítottat őrizetbe vették, a 29 éves S. Richárd azóta letartóztatásban van, a 26 éves L. Máté pedig bűnügyi felügyelet alatt áll. A 26 éves gyanúsított időközben megállapodott a sértettel: kártalanítja, védőjének közreműködésével hétmillió forintot már ki is fizetett neki.

Idősebb társuk, a 63 éves O. Lajos a nyomozás adatai szerint a közvetítésben játszott szerepet, szabadlábon védekezhet. Két, jelenleg még ismeretlen elkövetőt továbbra is keresnek.

Az eljárás alá vont személyektől a fővárosi nyomozók számítástechnikai eszközöket, több luxusautót és hárommillió forintot is lefoglaltak.

A BRFK figyelmeztetése

A BRFK a közleményben kiemeli:

a kriptovalutákkal történő tranzakciók során ugyanolyan körültekintően kell eljárni, mint a hagyományos fizetőeszközök esetén, digitális fizetőeszközt is csak ellenőrzött forrásból javasolt vásárolni.

The post Több tízmilliós kriptocsalás Magyarországon, egy 63 éves is a gyanúsítottak között first appeared on Forbes.hu.

The post Több tízmilliós kriptocsalás Magyarországon, egy 63 éves is a gyanúsítottak között appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés