:

Cifra Postapalota: közel dupla költséges felújítás Matolcsyék haverjával

Cifra Postapalota: közel dupla költséges felújítás Matolcsyék haverjával

Közel 100 év után újult meg az ikonikus budai épület – a projekt eredeti terveihez képest jelentősen drágábban. A felújítás egyik főszereplője a Matolcsy család barátja.

Összesen több mint 32 milliárd forintért kötött szerződést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leányvállalata a Raw Development nevű céggel a budapesti Széll Kálmán téren található műemléképület, a Postapalota felújításának második ütemére – írja a Direkt36. A megkötött szerződések nem nyilvánosak, az MNB leányvállalata a bank felügyelőbizottságának sem adja ki ezeket.

Egy fontos szám: 70 százalék

Egy vizsgálati dokumentum fedi fel a beruházás pár fontos részletét.

A projekt költségei közel 70 százalékkal emelkedtek az eredetileg tervezetthez képest.A beruházás költsége 13 milliárd forinttal meghaladta az előirányzott összeget, nem készültek hozzá gazdaságossági számítások és hatásvizsgálatok sem.Az MNB annak ellenére hagyta elszaladni a beruházás költségeit, hogy az építkezésre költött hatalmas összeg közpénz, ahogy minden, a Magyar Nemzeti Bank cégei és alapítványai által kezelt vagyon.

A nemrég befejezett felújítás részletei egy 2021 decemberében kiadott vizsgálati jelentésben olvashatók, ezt a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja, Nyikos László készítette az általa felkért szakértők vizsgálatának bemutatására.

Ez volt az ország első irodaháza – közel száz év után újult meg a Széll Kálmán tér ikonikus épülete, a Budai Postapalota

Az építkezésről szóló vizsgálati jelentés kimondja:

a szerződések ismerete nélkül nem megítélhető, hogy a projektben a közpénz és a közvagyon felhasználása mennyire volt átlátható és elszámoltatható.

Az építkezést megrendelő MNB-Ingatlan azonban ezeket a szerződéseket saját tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának sem adta ki, mert szerintük ezek nem a bank szervezeti keretein belül születtek, így nem az MNB belső dokumentumai. A cég emellett korábban kérte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságától a beruházás teljes második ütemének mentesítését a közbeszerzés alól, amibe a bizottság bele is egyezett.

Az MNB-Ingatlan a Direkt36 kérdéseire tagadta a vizsgálati jelentés azon állítását, mely szerint a beruházás második üteméhez nem készültek gazdaságossági számítások és hatásvizsgálatok. Válaszukban azt írták:

a dokumentációnak része volt az előzetes költségbecslés és a gazdasági hatásvizsgálat is.

Ezeket a dokumentumokat a cég nem küldte el a Direkt36 kérésére, indoklásuk szerint ezek nem nyilvánosak.

Az előzmények

A Magyar Nemzeti Bank 2018 nyarán jelentette be, hogy a tulajdonába kerül a Széll Kálmán téren található ikonikus épület, a volt Postapalota.Szerkezetét az új tulajdonos, a jegybanki alapítványok vagyonkezelője 2019-re több mint 7 milliárd forintért állíttatta helyre.Az ingatlant ezután a jegybank tulajdonában álló MNB-Ingatlan Kft. kezelte, ami 2020 áprilisában felhatalmazást kapott az MNB igazgatóságától, hogy szerződést kössön a beruházás második ütemének kivitelezésére.A Postapalota felújításának és átalakításának befejezésére a Raw Development Kft. nevű cég kapott megbízást.

Az épületet kezelő és a felújítást megrendelő MNB-Ingatlan azt közölte a Direkt36-tal:

a Raw Development Kft.-t meghívásos/tárgyalásos eljárásban választották ki három érvényes ajánlatból, melyek közül ez a cég adta a legalacsonyabb ajánlatot. A felek közötti titoktartási szabályokra hivatkozva az MNB-Ingatlan a pályázatot érintő többi kérdésre nem válaszolt.

A Raw-t alapító cégben

korábban tulajdonos volt Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére,a cég jelenlegi tulajdonosa pedig (egy cégen keresztül) Somlai Bálint, akit szoros üzleti és személyes kapcsolat fűz a Matolcsy családhoz.

Somlai Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja, a Raw Development pedig az a cég, amelyik többek között 55 milliárd forintért újíthatja fel a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházát is 2024-ig. 

The post Cifra Postapalota: közel dupla költséges felújítás Matolcsyék haverjával first appeared on Forbes.hu.

The post Cifra Postapalota: közel dupla költséges felújítás Matolcsyék haverjával appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés