:
Breaking News

Budai park közepén nyit újra a népszerű pesti sörház

Budai park közepén nyit újra a népszerű pesti sörház

A Jónás Kézműves Sörház sokáig a Bálna egyetlen életképes lakója-bérlője volt. Az épületet felújítják, a sörház megy – sokáig ennyit lehetett tudni.

Reketye-Trifán Zoltánnal jó pár évvel ezelőtt, a Bálnában találkoztam először. Bár ez a mondat spanyol nevekkel egy Márquez-regény kezdőmondata is lehetne, mindez nem fikció. Zoli akkoriban nyitotta meg a később kultikussá váló helyét, és pár dolog elég hamar látszott: 1, Zoli a kisüzemi sörök elkötelezett csapolója 2, fogyasztója 3, jó értelemben véve kicsit őrült figura.

2014-et írunk, a sörforradalom szó nagyon hipszternek hatott, és akkoriban még nem sok helyen lehetett valóban jó minőségű kisüzemi sörhöz jutni, pláne nem ilyen nagy választékban és jó kilátással, mint a Bálna szájában. Az alapkoncepció nem volt túl bonyolult: két sörhűtő, nyolc hordó, tehát nyolcféle frissen csapolt sör. A hely gyorsan stabil pont lett a pesti söréjszakában, Zsiborás kollégával mi is párszor megvitattuk itt a magyar sajtó helyzetét focimeccs után. (Mármint nem a sajtó helyzete volt a focimeccs után, hanem mi.)

Sok korsó sört kicsapoltak itt, sokat fejlesztettek a családi alapítású főzdén és a saját, Reketye néven árult sörökön, a jó áron kínált Arany Jónás alighanem a sörház legnépszerűbb söre volt, de

a Ravasz Hód, a Kerge Bárány vagy épp a Moby Dick is jól iható,

kellemes sörök voltak. A saját sörök mellett vendégcsapok is működtek, amiből például a Rothbeer-féle Távoli Galaxis folyt. Évekig működtek, megcsinálták az első magyar dobozos kisüzemi sört, teraszt nyitottak, aztán bezártak. Sokáig nem lehetett tudni, mi lesz velük, mígnem…

Tegnap este a parkban sétálva a saját szememmel is meggyőződtem, hogy Jónás él. A nagyjából tíz éve felújított újbudai Bikás park egy egészen furcsa hely a városban. Van itt focipálya, ami télen korcsolyapályává alakul, nyolcszáz méteres futókör, szabadtéri edzőpálya, kosárpálya, kis tavacska, és valami csoda folytán sikerült elkerülni az erzsébetteresedést, vagyis az egy nyár alatt felejthető rendezvényekkel és bódékkal lelakást.

Ez némiképp változóban van, az elmúlt hónapokban sikerült a fűre ereszteni az Arc-kiállítás sok ezres közönségét, a karácsonyi vásár fabódéit, lángossütőtől zsuzsivonatig tényleg minden volt itt, mint a búcsúba’, és persze nem maradhatott el az embernagyságú, papundekliből készült ÚJBUDA-felirat sem.

A park közepén, a kiváló Archikon építésziroda által tervezett kis pavilonban egy kávézó üzemelt Soleil néven. Most ennek helyén nyílik újra a Jónás Craft Beer and Food bár. Ebből már kitalálható, hogy a sörök mellett ételek is lesznek. Egyelőre ennyi a hír, én mára már boldog vagyok.

The post Budai park közepén nyit újra a népszerű pesti sörház first appeared on Forbes.hu.

The post Budai park közepén nyit újra a népszerű pesti sörház appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés