:

Máris érezhető a kamatemelések hatása az ingatlanpiacon

Máris érezhető a kamatemelések hatása az ingatlanpiacon

Visszaveti a lakáseladási kedvet a lakáshitelkamatok emelkedése, a kamatszint a következő időszakban minden eddiginél erőteljesebben alakíthatja a lakáspiaci kínálatot, a keresletet és a forgalmat – derül ki a money.hu és az ingatlan.com legfrissebb, a Forbes.hu-nak eljuttatott elemzéséből.

Az MNB által folyamatosan emelt alapkamat (amely most 5,4 százalékon áll a legutóbbi, három nappal ezelőtti 100 bázispontos emelét követően) alapvetően befolyásolja a lakáspiac helyzetét, az ingatlan.com és a money. hu Forbes.hu-nak eljuttatott elemzése szerint ennek hatása már érezhető az ingatlanpiacon. Az elemzés szerint a lakáseladási kedvet jelentősen visszaveti a lakáshitelkamatok emelkedése.

Eladási kedv és kamatszint

A piaci alapon kihelyezett lakáshitelek kamatát meghatározó mutató, az 5 éves időtávra meghatározott bankközi kamatláb (BIRS) viszonylag gyorsan leköveti az inflációs hatásokat. Ez a bankok számára a kihelyezett lakáshitelek költségének is tekinthető.

Az ok-okozat: ha csökkent a kamatláb, a tulajdonosok több eladó lakóingatlant hirdettek meg, ha pedig nőtt a kamatláb, akkor kevesebb eladó lakás került a piacra.

Forrás: ingatlan.com

Ennek hátterében leginkább az áll, hogy Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka saját lakásában él. Ha egy vevő a magasabb kamatszintek miatt nem jut hitelhez és nem költözik tovább, akkor a saját lakása sem kerül be a kínálatba.

Ez az összefüggés olyan erős, hogy a bankközi kamatlábak változása Budapesten – ahol magasak az ingatlanárak – például több mint 50 százalékban magyarázza az eladási kedv változását. Ez azért is szoros kapcsolatnak tekinthető, mert a lakáspiacra a kamatszinteken kívül sok egyéb tényező is hatást gyakorol.

Nagy szám: 3,5-ből 6 százalék

A money.hu számításai szerint egy 10 millió forintos, 10 éves futamidejű, 5 éves kamatperiódusú lakáshitel átlagkamata 2019-2021 között 3,5-3,9 százalék volt. Most március végén ugyanakkor a legolcsóbb hitel kamata is meghaladja a 6 százalékot.

Mi várható az ingatlankínálatban?

A következő időszakban várhatóan az alacsony kamatozású, államilag támogatott lakáshitelek felértékelődnek a piacon. A lakásárak emelkedő tendenciája miatt valószínűsíthető, hogy továbbra is sok vevőnek lesz hitelre szüksége, ezért a folyamatosan emelkedő kamatok tovább szűkíthetik a kínálatot.

The post Máris érezhető a kamatemelések hatása az ingatlanpiacon first appeared on Forbes.hu.

The post Máris érezhető a kamatemelések hatása az ingatlanpiacon appeared first on Forbes.hu.