:

Látványos tűzgömb tűnt fel Amerika felett

Látványos tűzgömb tűnt fel Amerika felett

Látványos tűzgömböt észleltek Arkansas, Louisiana és Mississippi állam területéről helyi idő szerint szerda reggel – írja a Space.com. Az objektumot több mint 30 ember látta, Mississippi déli részén pedig hatalmas robbanást is hallottak.

A becslések alapján a légkörben megsemmisülő meteorit 3 tonna TNT erejével robbant fel.

A NASA szerint a lökéshullám a felszínt is elérte, zajt idézve elő.

A szakértők úgy vélik, az objektum egy 0,3 méter széles aszteroida lehetett. Az égitest 55 kilométeres magasságban, a louisianai Minorca térségében semmisülhetett meg. A bolida maximális fényereje tízszer lehetett nagyobb a teliholdénál, ennek ellenére viszonylag kevesen észlelték. Bill Cooke, a NASA meteoroidkutató központjának vezetője szerint ez meglepő.

A felszínen az emberek többnyire csak hallották az eseményt, űreszközök viszont képeket is készítettek a jelenségről. Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) GOES-16 és GOES-17 műholdjai több villanást is észleltek a térségben, ezeket a széthulló objektum alakíthatta ki. A műholdas felvételeken az égitest először 87 kilométeres magasságban, a Mississippi folyó felett tűnt fel.

Here’s the official report received from NASA regarding this morning’s fireball (bolide) pic.twitter.com/3YtwW0Dbq3

— msema (@MSEMA) April 27, 2022

A tűzgömbök olyan meteorok, melyeknek fényessége eléri vagy meghaladja a Vénusz látszólagos fényerejét. Amennyiben a tűzgömb hangrobbanást is kelt, már bolidáról beszélünk.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

The post Látványos tűzgömb tűnt fel Amerika felett first appeared on 24.hu.