:

Minden a forint ellen hat – meddig eshet az árfolyam?

Minden a forint ellen hat – meddig eshet az árfolyam?

Alapvetően kellene változnia a magyar körülményeknek, hogy a forint érdemben erősödjön – mondják a lapunk által megkérdezett szakértők. Egyelőre minden a forint ellen hat, a jegybanknak a kamatemelésen kívül nincs is más fegyvere.

Hiába a keddi kamatemelés és az MNB hosszabb ideje tartó szigorítási ciklusa, a forint nem tud érdemben visszaerősödni. Egy hete az euróval szembeni 370-es szintig hozta fel magát, de azóta a 377-380-as sávban van.

A forint euróval szembeni árfolyamának alakulása az idén. Forrás: Investing.com

„A magyar adatokat látva a piacnak nem elég az agresszív kamatemelés”

– mondta kérdésünkre Ötvös Mihály, a CIB Bank szenior deviza-üzletkötője. A szakember szerint ahhoz, hogy a magyar deviza fundamentálisan is erősödjön, a makrokörnyezetnek és a geopolitikai helyzetnek is változnia kell:

ha véget érne a háború és elhárulna a gáz- és olajembargó lehetősége,illetve ha a kormány megegyezne Brüsszellel a helyreállítási alap forrásairól.

Mi uralja most a forint pályáját?

Amíg ez nem válik valóra, a forint pályáját a háború, a költségvetési hiány, a rezsi- és benzinár-csökkentés által mesterségesen nyomott, de így is magas infláció uralja.

A Magyar Nemzeti Bank egyelőre kamatemeléssel küzd az infláció és a forintgyengülés ellen. A héten 5,4 százalékra emelték az alapkamatot, az irányadónak tekintett egyhetes betéti tender pedig 6,45 százalékra nőtt. A jegybank azt ígérte, hogy nyárra fog a két kamatszint összeérni.

A jegybanknak nincs is más eszköze – teszi hozzá Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. „A másik opció a devizapiaci intervenció lenne, amikor a jegybank a tartalékokból vásárol forintot.

De a tartalékok lényege pont az, hogy a piac lássa, hogy vannak tartalékok, ha most beavatkozna, egy későbbi gyengülési hullámban semmilyen fegyvere nem maradna.”

Ötvös Mihály hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a körülmények mind a forint ellen hatnak, nincsenek recessziós félelmek az országban. „A friss munkanélküliségi adat 3,6 százalékos volt, és az árstopok miatt itthon van a legalacsonyabb infláció a régióban.” Török Lajos is kiemelte, hogy még mindig jelentős a béremelkedés, a héten kijött, meglehetősen trükkös bérezési statisztika ugyan torzít, de a fegyverpénzt leszámítva is jelentős a nettó béremelkedés.

Pénz Knittel Martin 7 perc olvasás
Nyugdíj: egyre drámaibb a helyzet. Mire számíthatunk idén?
Pénz Forbes 1 perc olvasás
Elképesztően drága lesz idén a rezsicsökkentés a kormánynak
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó
Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Az erre az évre tervezett hiány nagy része már a választások előtt összejött

Miből foltozzuk be a költségvetési lyukat?

Sokat ront viszont a helyzeten és a forint megítélésén, hogy a helyreállítási alapról sem Brüsszel, sem a kormány nem kommunikál világosan. Török Lajos úgy fogalmazott: „Mindkét fél ködösít, lehet, hogy a háttérben világosan kommunikálnak egymással, de ezt nyilvánosan nem látni.” Szóval a piac nem tud egyértelmű forgatókönyvvel készülni, csak találgatások vannak, hogy idén kapunk-e bármilyen pénzt az uniótól.

A brutális költségvetési hiány megoldása pedig továbbra sem tiszta. A kormány a 2010-13-as válságkezelési időszak alatt nagyjából kijelölte az irányt, hogyan lehet azonnal behúzni költségvetési forrásokat: az ágazati különadók segítéségével. Azonban eddig nem kaptunk iránymutatást arra nézve, hogy tényleg lesznek-e különadók és azok mely szektorokat érintik majd. Egyelőre sejteni lehet, hogy a bankszektor kap valamilyen extra terhet a nyakába – nem véletlenül beszélt Csányi Sándor OTP-vezér a héten arról, hogy nem jó a rezsicsökkentés.

Tehát nagyjából minden a forint ellen hat. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb ábrakészlete alapján a külföldiek nettó pozicionáltsága nagyot változott az elmúlt pár hétben: míg április elején még a piac a forint shortolására rendezkedett be, addig az április 20-i állapotok szerint már enyhe többségben vannak a long pozíciók. Ez azonban amiatt is lehetséges, hogy a nagy gyengülési hullám után a kereskedők zárták a shortpozíciókat.

Hova tovább forint?

Ezzel együtt sem várható, hogy a forint visszaerősödne az euróval szembeni 370-es szint alá. Ötvös Mihály szerint a 380-382-es szint reális, Török Lajos a 380-as szinten jelölte meg, mint a mostani sáv tetejét.

Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy az ország makrogazdasági pályája nem ad okot félelemre, ha nem jönnek meg az uniós források, állampapírok vagy devizakötvények kibocsátával tudjuk fedezni a hiányt. Török Lajos viszont megjegyezte:

az uniós szankciókon múlhat a dolog, ha gázembergó lesz az oroszok ellen, borítékolható a magyar recesszió.

The post Minden a forint ellen hat – meddig eshet az árfolyam? first appeared on Forbes.hu.

The post Minden a forint ellen hat – meddig eshet az árfolyam? appeared first on Forbes.hu.