:

Ezüstöt nyert egy magyar koncertfilm a New York-i tévé- és filmfesztiválon

Ezüstöt nyert egy magyar koncertfilm a New York-i tévé- és filmfesztiválon

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar, valamint Snétberger Ferenc, Roby Lakatos, Homoky Gábor és az Old Sounds közös koncertjéből készült egész estés fekete-fehér film, a Kárpát Rapszódia a legnagyobb televíziós társaságok által nevezett több száz alkotás közül az egyik fő kategóriában (Entertainment Special/ Performing Arts Special) kapott díjat.

A Kárpát Rapszódia zenei atmoszféráját Keller András, a Concerto Budapest zenekar művészeti vezetője és karmestere álmodta meg, a szélesvásznú, fekete-fehér képi világot pedig a rendező, Szabó Stein Imre. A filmben Brahms, Enescu, Liszt, Sarasate, Snétberger Ferenc és Roby Lakatos szerzeményei, Homoky Gábor különleges Elvis-átiratai és a népzene alkot zenei egységet, felvillan a dzsessz és a rock and roll világa is.

Az egész estés, fekete-fehér koncertfilm a New York Festivals TV & Film Awards ezüsttrófeáját, a Silver Towert nyerte el.

A Kárpát Rapszódiát a pandémia harmadik hullámában, közönség nélkül, a Budapesti Olasz Intézet retró-reneszánsz termében forgatták. A főszereplők maguk a zenészek, és időnként a filmes és televíziós stáb tagjai is feltűnnek egy-egy villanásra a szokatlan kamerabeállításokban.

A felvételek tizenkét kamerával, televíziós és filmes technikával készültek, a négynapos hang- és képfelvételen negyven fős forgatóstáb és kilencven zenész vett részt.

„Most erősebben feszegettük a határokat, mint bármikor. A képi világot erőteljesen meghatározó karakteres, kontrasztos világítással és a jazzkorszak bárhangulatát vagy épp a hatvanas évek füstös pesti presszóhangulatát idéző fényekkel egységes fekete-fehér filmes látványba szerettem volna hozni a hosszan kitartott, nyugodt képeket a sűrű filmes közelikkel vágott snittekkel” – mondta Szabó Stein Imre rendező.

Ez egyúttal a Szabó Stein Imre – Keller András – Concerto Budapest filmes együttműködés második nemzetközi sikere. Két éve a Velencei TV Fesztivál előadóművészeti filmek kategóriájának szárnyas Arany Oroszlánnal díjazott győztese lett egy koncertfilmjük.

A Kárpát Rapszódia most olyan szuperprodukciókkal versenyzett a döntőben, mint az USA-beli Capital Concerts által készített 2021 National Memorial Day Concert, a Done and Dusted  által gyártott Mariah Carey’s Magical Christmas Special, vagy a Radio y Televisión Argentina S.E. Maradona: Born to Annoy  és a  Brit TBI Media Ltd The National Lottery’s Big Night of Musicals című alkotása.

A New York Festivals TV & Film Awards 2021-es győztesei között található a BBC Studios, az NBC News, a CBS Studios, a Deutsche Welle, az Al Jazeera, az a ZDF, az ABC, a FOX és a SONY Pictures is.

A borítóképen Szabó Stein Imre

The post Ezüstöt nyert egy magyar koncertfilm a New York-i tévé- és filmfesztiválon first appeared on Forbes.hu.

The post Ezüstöt nyert egy magyar koncertfilm a New York-i tévé- és filmfesztiválon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés