:

Végre összehozták az első tűzszünetet Mariupolban a háború kitörése óta

Megkezdte az ukrán fél is az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban, az Azovsztal acélmű területén rekedt civilek evakuálását saját ellenőrzésű területre. Elsőként mintegy száz lakost menekítettek ki – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap este Twitteren.

„Megkezdődött a civilek evakuálása az Azovsztalból. Az első, mintegy száz fős csoport már ukrán ellenőrzés alatti terület felé tart. Holnap találkozunk velük Zaporizzsjában. Köszönet a csapatunknak! Jelenleg az ENSZ képviselőivel azon dolgoznak, hogy kimenekítsék a többi civilt is az üzemből” – írta Zelenszkij vasárnap este.

Ukrán-orosz háború Miért kell ennyire az oroszoknak Mariupol? Új Marshall-tervvel Ukrajna a háború után zöld mintaállammá válhat

ENSZ, Vöröskereszt, Kijev

David Arahamija, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség vezetője megerősítette, hogy az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt és az ukrán elnöki iroda közreműködésével folytatott tárgyalások sikeresen zárultak, megállapodtak Oroszországgal az Azovsztal üzemben lévő civilek kimentésére irányuló művelet végrehajtásáról.

A kimenekített civilek első csoportjában gyerekek, nők és idősek vannak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál rámutatott, hogy

a mostani az első tűzszünet Mariupolban Oroszország Ukrajna elleni háborújának kezdete óta.

Evakuálnak az oroszok felé is

Közben ukrán és orosz ellenőrzésű területek felé is zajlik a helyi lakosok elszállítása. A hírportál emlékeztetett arra, hogy külföldi sajtójelentések szerint vasárnap mintegy ötven civil lakossal indultak el autóbuszok Donyeck megye Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló része felé.

A Mariupol védelmében részt vevő ukrán Azov-ezred még szombaton közölte, hogy mintegy húsz civilt, nőket és gyermekeket indítottak útnak Zaporizzsja felé. A mariupoli városvezetés közlése szerint vasárnap déltől vált lehetővé a civilek kimenekítése a kikötővárosból.

Kelet és dél

Az oroszok továbbra is rakétázzák a nagyvárosokat, Kijevet és Odesszát, de Lviv-et is, miközben a keleti fronton igyekeznek bekeríteni az ukrán főerőket, délen pedig haladnak Odessza felé. Egyelőre nem értek el jelentős áttörést és a hatalmas kiterjedésű Azovstal üzemben is rejtőznek még ukrán katonák, akik ellenállnak (a katonák között is sok az ellátatlan sebesült).

Az EU a héten újabb szankciós csomagot fogadhat el, az olajembargó egyre közelibbnek tűnik. Moszkva közben folytatja a terrorbombázásokat is, miközben a cél a két szakadár megye, Luhanszk és Donyeck teljes elfoglalása. Az bizonyos, hogy az oroszok az újabb összevonások után sem haladnak úgy, ahogy tervezték, de haladnak. A Nyugat egyre komolyabb katonai segítséget ajánlott Kijevnek, ami tovább élezi Oroszország és a Nyugat kapcsolatát.

Borítókép: Mariupol az orosz bombázások után 2022 áprilisában.

The post Végre összehozták az első tűzszünetet Mariupolban a háború kitörése óta first appeared on Forbes.hu.

The post Végre összehozták az első tűzszünetet Mariupolban a háború kitörése óta appeared first on Forbes.hu.