:
Breaking News

Fordulat: az EU nemet mond az orosz olajra, Magyarországon múlhat az embargó?

Fordulat: az EU nemet mond az orosz olajra, Magyarországon múlhat az embargó?

Berlin már támogatja az orosz kőolaj behozatalának szankcionálását, és úgy tűnik, Ausztria és Szlovákia mellett Magyarország is visszavonja a vétóját. A héten bejelenthetik az olajembargót.

A német közszolgálati ZDF és a Politico is arról ír, hogy a héten az EU dönthet az orosz olaj uniós behozatalának korlátozását. Az embargónak eddig egy négyes csoport, a németek mellett a szlovákok, a magyarok és az osztrákok álltak ellent leginkább, de megváltozott az álláspontjuk. Ebben a német politika irányváltásának döntő jelentősége van, de a szankciós csomagban figyelembe veszik, hogy ezek az országok erősen függnek az orosz olajtól.

Üzent a szóvivő: Nem!

A sajtóhíreket kommentálva a kormány nemzetközi szóvivője talányosan azt írta saját Facebook-oldalára: „A magyar álláspont az olaj- és gázembargó esetében nem változott: nem támogatjuk!”

Ebből még nem következik az embargó megvétózása.

Orbán Viktor kormányfő már többször is beszélt arról, hogy a magyar kormány nem támogatja a szankciós politikát, mert szerintük nem ér célt, de az EU-tagjaként eddig megszavazott minden szankciós csomagot. Vétót eddig Budapest nem emelt.

Mit lehet tudni az embargóról?

Figyelembe veszik majd a kőolajfajtákat és azt is, hogy milyen úton érkezik az az EU-ba (tanker vagy vezeték);lesz átmeneti időszak, hogy a tagállamok fel tudjanak készülni;a csomagot az EU egységesen fogadja el, de igen komplex lesz, hogy az egyes tagállamok igényeinek megfelelő legyen;az embargó a hatodik szankciós csomag része lesz, erről a döntés és a bejelentés akár a héten megszülethet, de év végéig húzzák ki a korlátozások teljesítését. Üzlet Gólya Ágnes 5 perc olvasás
Gázembargó: erődemonstráció vagy valódi megszorítás?
Üzlet Forbes 5 perc olvasás
Zsigulik, orosz hitelkártya és magyaros megoldás: így is védekezik Putyin a szankciók ellen
Üzlet Forbes 7 perc olvasás
Jaksity: Gyökeres változás jön a magyar politikában a következő hetekben

Jelentősége

Noha Oroszország gazdaságilag is felkészült a háborúra, a Nyugat egységes és gyors fellépése meglepte Moszkvát. Lavrov külügyminiszter múlt héten, eredménytelenül, de tárgyalt a nyugati szankciók feloldásáról.

A Kreml célja, hogy megbontsa a nyugati és EU-s egységet. A gáz árának rubelben történő követelése is tipikusan ilyen lépés, itt a politikai haszon nagyobb lehet, mint az euró-rubel tranzakciók a rubel árfolyamára gyakorolt stabilizáló hatása.

Ha az EU bejelenti az embargót, azzal újra egységet tud mutatni és fokozza a nyomást az oroszokon. Moszkva napi közel 1 milliárd eurót kap az európai partnerektől a szénhidrogénért cserébe, ami fontos forrása a háború finanszírozásának.

The post Fordulat: az EU nemet mond az orosz olajra, Magyarországon múlhat az embargó? first appeared on Forbes.hu.

The post Fordulat: az EU nemet mond az orosz olajra, Magyarországon múlhat az embargó? appeared first on Forbes.hu.