:

A szomszédban meglépték: elengedték az árstopot, ez lett a vége

A választások előtt a szlovénok is ársapkát vezettek be a benzinkutakon, az új kormány nem tartotta meg az árkorlátozást.

Tegnap már a piaci áron tankoltak a szlovénok, miután a választások után nem hosszabbították meg az előző, még Janez Janša vezette kormány által elrendelt árstop – írja a G7.

Árkorlátozás mellett Szlovéniában a benzin literje 1,503 euró volt, míg a gázolaj 1,514 euró (568, illetve 572 forint);Piaci áron a benzin már 1,617-1,619 euró (611-612 forint), a dízel 1,817-1,824 euró (687-689 forint);vagyis a benzin ára 8, a dízel pedig 20 százalékkal nőtt.

Szlovéniában az állam részben kompenzálta a kutakat, vagyis ők most fellélegezhetnek. Az új kormány szerint az árak így is az európai átlagot érik el, a piac pedig stabilizálódott, így nincs szükség beavatkozni a piaci folyamatokba.

Magyarország: marad az árstop

A választásokon győztes magyar kormánynak viszont továbbra is hangsúlyos üzenete, hogy féken tartja az árakat. A kormány szerint a legutóbb mért 8,6 százalékos – amúgy szintén nagyon magas  – infláció 13 százalékig szaladt volna fel árkorlátozások nélkül. Ebben a legnagyobb hatást a rezsicsökkentés és az üzemanyagár-korlátozás érte el, a hat alapélelmiszer árának befagyasztása csupán 1 százalékot tett ehhez hozzá.

A kormány a korábban hozott ideiglenes intézkedések fenntartásáról döntött, ezeket július 1-ig biztosan meghosszabbítják. A rezsicsökkentés esetében arra törekednek, hogy fenn tudják azt tartani a korábbi formájában, noha hatalmas terhet ró a költségvetésre az elszálló energiaárakból eredő veszteség finanszírozása (a piaci és fogyasztói árak különbségét most nagyrészt az állam fizeti meg).

Több ebből Ez lehet az eredménye az árstop meghosszabbításának Csányi Sándor: A rezsicsökkentés nem jó Csúcsminisztériumot kaphat a kiskereskedelmi átalakítás, megvan, ki felelhet a válságkezelésért

The post A szomszédban meglépték: elengedték az árstopot, ez lett a vége first appeared on Forbes.hu.

The post A szomszédban meglépték: elengedték az árstopot, ez lett a vége appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés