:

Meglódultak a hitelkamatok, mutatjuk a friss számokat

Meglódultak a hitelkamatok, mutatjuk a friss számokat

Gyorsan reagáltak bankok az MNB kamatemeléseire. Május elejétől a személyi kölcsönök és lakáshitelek is tovább drágultak. Nem volt ritka az egyszázalékos emelés sem, a lakáshitelek kamata sok helyen már csaknem 10 százalék – derül ki a Bank360.hu gyorselemzéséből.

Az infláció elleni harc részeként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyre bátrabban emeli az alapkamatot (és a szintén meghatározó, egyhetes betét irányadó kamatát is, utóbbi már 6,45 százalékon áll). Ezek a lépések pedig átárazódnak a hitelpiacra is.

Lakáshitelek

Kettős nyomás alatt a lakásvásárlók, az ingatlanárak nem csökkennek, és vége az alacsony kamatok időszakának is.

Pénz Nagy Bertalan 5 perc olvasás
Ingatlanpiac: csak drága lakást tudunk venni még drágább hitellel
Pénz Forbes 3 perc olvasás
Személyi kölcsönök: már csak álomfizetéssel van esély topkamatra

CIB Bank

Több típusú jelzáloghitel kamata emelkedett, a választott kamatperiódustól függően 0,55 és 0,94 százalékponttal;az emelés érintette a lakásvásárlásra vagy építkezésre felhasználható kölcsönök mellett a szabad felhasználásra igényelhető konstrukciókat is. 

Érdekesség, hogy a CIB Banknál jelenleg olcsóbban lehet felvenni 10 millió forint fix kamatozású lakáskölcsönt, mintha a kevésbé biztonságos, ötéves kamatperiódusú kölcsönt választanánk.

Húsz éves futamidővel számolva az ötéves kamatperiódusú kölcsön 7,55 százalékos THM-mel érhető el, míg a fix kamatozású verziónál 7,23 százalék a teljes hiteldíjmutató.

A CIB-nél jelenleg jobban járunk, ha a 10 éves kamatperiódusú kölcsönt választjuk: a THM 7,02 százalék, a havi törlesztőrészlet 76 293 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 18 316 920 forint. 

OTP Bank

Változott az elvárt minimum jövedelem: 100 ezer forintról 133 ezer forintra emelkedett, ami megfelel a 2022-es minimálbér összegének.

Emellett a kamatok is emelkedtek, az alábbiak szerint:

az ötéves kamatperiódusú kölcsönök kamata 31 millió forintos hitelösszegig 1 százalékponttal emelkedett, 31 millió forint felett pedig 1,40 százalékponttal,a 31 millió forint feletti lakáshiteleknél a fix 10 és a fix 20 kölcsönöknél is 0,40 százalékpont volt az emelés mértéke,a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a fix 10 és a fix 20 kamatperiódusú kölcsönök kamatai is fél százalékponttal emelkedtek – kivéve a 31 millió forint felett hitelösszeget, ahol a drágulás mértéke 0,90 százalékpont volt,a fogyasztóbarát lakáshiteleknél az ügyleti kamat 31 millió forintos hitelösszegig 1 százalékponttal emelkedett, 31 millió forint felett pedig 1,40 százalékponttal,szintén a fogyasztóbarát kölcsönöknél a fix 10 és a fix 20 éves kamatperiódusú hitelek kamata is 0,40 százalékponttal emelkedett. 

Raiffeisen Bank

öt éves kamatperiódusnál az emelés mértéke 0,80 százalékpont, ami érinti a lakáscélú, a hitelkiváltásra felvehető és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is. 10 éves kamatperiódusnál 0,60 százalékpontos emelést hajtottak végre,fix 15 éves kamatperiódusú jelzáloghitel konstrukcióknál szintén 0,60 százalékpont volt az emelés mértéke,fix 20 éves kamatperidódusnál pedig 0,75 százalékponttal emelkedett a jelzáloghitelek ügyleti kamata.

A CIB Bankhoz hasonlóan a Raiffeisen Banknál is a 10 éves kamatperiódusú lakáshitel a legkedvezőbb a választható kamatperiódusok közül. 10 millió forint igénylése esetén 20 éves futamidővel számolva a THM 6,85 százalék, így a havi törlesztőrészlet 75 384 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 18 092 160 forint. A kevésbé biztonságos, ötéves kamatperiódusú kölcsön 7,27 százalékos THM-mel vehető fel, a teljes futamidőre fixált lakáshitel pedig 7,01 százalékos THM-mel – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából. 

Így változnak májustól a személyi kölcsönök kamatai

A személyi kölcsönök kamatait az elmúlt hónapokban kevésbé látványosan érintették a kamatemelések, a további drágulást azonban már nem lehet elkerülni a Bank360 szerint. 

CIB Bank

Az eltérő jövedelemsávokban különböző mértékű emelést hajtottak végre:

a havi nettó minimálbér igazolásával májustól 13,95 százalékos ügyleti kamattal lehet személyi kölcsönt felvenni, ami 0,50 százalékpontos emelés az áprilisi kamathoz képest,a magasabb jövedelemmel rendelkezők szintén drágábban igényelhetnek kölcsönt, mint az előző hónapban: havi 250 ezer forint és 450 ezer forint igazolása esetén is 1-1 százalékponttal emelkedett az ügyleti kamat, így 10,45 és 9,45 százalékos ügyleti kamattal lehet személyi kölcsönt felvenni,450 ezer ft felett, legalább 7 millió forint hitelösszeg igénylése esetén 8,45 százalék az ügyleti kamat, ami 0,95 százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. 

Erste Bank

A hagyományos személyi kölcsönénél a 400 ezer forint alatti jövedelemsávokban 0,50 százalékpontos emelést hajtott végre, fölötte viszont az ügyleti kamat mértéke valamelyest csökkent: 

1,5 millió és 3 millió forint közötti hitelösszegnél 0,20 százalékpontos volt a csökkenés,3 millió és 8 millió forint közötti hitelösszeg igénylése esetén 0,30 százalékpontos csökkenés volt,8-10 millió forintos hitelösszeg között nem volt változás, továbbra is 9,99 százalék az ügyleti kamat. 

Az Erste fogyasztóbarát személyi kölcsön kamata 0,50-0,79 százalékponttal emelkedett a választott futamidőtől, az igazolt jövedelemtől és a felvett hitelösszegtől függően.

K&H Bank

A kiemelt személyi kölcsön ügyleti kamata 0,50 százalékponttal 11,99 százalékra emelkedett, a „hagyományos” személyi kölcsön kamata 1 százalékpontos emelést követően 15,99 százalék.

The post Meglódultak a hitelkamatok, mutatjuk a friss számokat first appeared on Forbes.hu.

The post Meglódultak a hitelkamatok, mutatjuk a friss számokat appeared first on Forbes.hu.