:

Gyors tésztasaláta hétfő estére prosciuttóval, kukoricával és feta sajttal

Gyors tésztasaláta hétfő estére prosciuttóval, kukoricával és feta sajttal

Az orzo tészta kis méretének köszönhetően ideális saláták készítéséhez. Ebben a receptben az egyedülálló, citrusos-kakukkfüves aroma játssza a főszerepet, amelyet nagyon jól kiegészít az érett olasz szárított sonka enyhén édeskés íze. Ízletes olívabogyó, parmezános-koktélparadicsomos kukorica, görög feta sajt és illatos fűszernövények – jó minőségű, mennyei alapanyagok, amelyekből kizárólag valamilyen finomság születhet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a prosciuttós orzo saláta. 

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Fordítás: Peťovská Flóra

Fotó: Jakub Jurdič

Hozzávalók 4 főre:

320 g orzo tésztasóolívaolajrepceolaj (hidegen sajtolt)400 g csemegekukorica160 g koktélparadicsom1 tk balzsamecetkrém1 csipet tengeri só pehely1 púpos ek reszelt parmezán80 g magozott fekete Kalamata olívabogyó120 g prosciutto crudofriss bazsalikomfriss kakukkfűfriss citromillatú kakukkfű100 g feta sajt

Az öntethez:

4 ek repceolaj (hidegen sajtolt)1 tk fehérboros dijoni mustár1 tk méz1 ek citromlé½ ek fehérborecetsófrissen őrölt bors4 ág citromillatú kakukkfű Fotó: Jakub Jurdič

Elkészítés

Helyezzük az orzo tésztát forró sós vízbe pár csepp olívaolaj kíséretében. Főzzük 7 percig, majd öblítsük le hideg vízzel, szűrjük le és tegyük egy tálba. Csepegtessünk rá egy teáskanál repceolajat, keverjük el és hagyjuk kihűlni.A kukoricacsöveket vágjuk fel 2-3 cm széles karikákra, a koktélparadicsomot öblítsük le, szárítsuk meg és vágjuk félbe. A kukoricát és paradicsomot is helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, csepegtessük meg olívaolajjal és krémes balzsamecettel. Szórjuk meg pehelysóval és reszelt parmezánnal. Helyezzük 180 °C-ra előmelegített forró sütőbe (felső grill légkeveréssel) és süssük 15 percig.Amíg sülnek, készítsük el a tésztasaláta öntetét. Mérjük ki egy tálba a repceolajat, a dijoni mustárt, a mézet, a citromlevet, a fehérborecetet, a sót, a borsot és a citromillatú kakukkfüvet. Alaposan keverjük össze egy spirálhabverő segítségével, majd adjuk a tésztához a kész öntetet. Adjuk a tésztához az egész olívabogyót, a megsült paradicsomot és kukoricát, tépkedjünk hozzá prosciutto szeleteket, néhány friss bazsalikomlevelet, kakukkfüvet és citromillatú kakukkfüvet. Végül szórjuk meg fetasajttal, és az egészet óvatosan keverjük össze.

Miért ne használjunk kizárólag olívaolajat? A hidegen sajtolt repceolajat nem csupán csodálatos sárga színe és enyhén mogyorós íze teszi vonzóvá, hanem kiváló tápértéke is (E-vitamin tartalma különösen). Jellegzetesen lágy íze remekül illik a legkülönfélébb öntetekhez.

Fotó: Jakub Jurdič

The post Gyors tésztasaláta hétfő estére prosciuttóval, kukoricával és feta sajttal first appeared on Forbes.hu.

The post Gyors tésztasaláta hétfő estére prosciuttóval, kukoricával és feta sajttal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés