:

Így változnak meg hamarosan Budapest ikonikus részei

Így változnak meg hamarosan Budapest ikonikus részei

Összegyűjtöttük azokat a folyamatban lévő nagyberuházásokat (a teljesség igénye nélkül), amelyek hamarosan megváltoztatják Budapest ikonikus helyeit. Ezekhez képgalériákat, látványterveket is hoztunk, lássuk, mi lesz más, mint ahogy megszoktuk.

Nyugati pályaudvar és Nyugati tér

Új közösségi tér lesz a műemléki Eiffel-csarnok és a Nyugati tér is átalakul: bezöldül és megszűnik a szocialista tájseb, a térbe belerondító autópálya, a Nyugati-felüljáró. A belváros szívében – a vágányok és az állomás föld alá helyezése miatt – 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadul fel használatra. A helyén egy új városrész születik: középületekkel, minőségi közterületekkel, vadonatúj közparkkal, zöldfolyosóval a Nagykörúttól egészen a Városligetig – írta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Gellért-hegy – Mátyás Palota és sikló

A Matthias Corvinus Collegium (MCC) kap új épületegyüttest a Gellért-hegyen, az erről szóló építési engedélyt áprilisban adták ki. A Mátyás Palota úgy épül meg, hogy elbontják a Gellért-hegy nyugati oldalán, a Somlói úton álló egykori Balassi Intézet épületét. Az MCC-t fenntartó, neveléssel, oktatással, tehetséggondozással foglalkozó Tihanyi Alapítvány térítés nélkül megkapta az Intézet ingatlanjait (Szent Sebestyén köz 1., Somlói út 49-53., Alsóhegy utca 10-16.), majd a nyilatkozatok alapján kiderült, hogy az MCC a közeljövőben a Kárpát-medence egészére kiterjedő képzési, oktatási, tehetséggondozási programok centrumának szánja a Gellért-hegyi ingatlant – számolt be a Portfolio. A Gellért-hegy arculatát a hegyre régóta tervezett sikló is megváltoztathatja, erről az volt a legutóbbi hír, hogy év elején minden szükséges engedélyt megkaptak a beruházók. A jelenlegi tervek szerint az utazóközönség 2023 második felében veheti használatba az új siklót.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Kopaszi-gát – BudaPart

A Kopaszi-gáton zajlik Budapest egyik legnagyobb, komplex ingatlanfejlesztése, irodaházak és lakóingatlanok épülnek, egy részüket már át is adták. Ahogyan arról mi is írtunk, a Kopaszi-gát Kft. körül nemrég Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István is megjelent. A lakóházak már a hatodik ütemben épülnek az 540 ezer négyzetméteren elterülő BudaPart városnegyedben, az ingatlanlistánkon is szereplő Budapart BRF-et idén adják át. A BudaParton 15 lakóépületben 3000 lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat. A 2015-ben megkezdett városrészfejlesztés első két ütemét már lezárták.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Bem-tér, Bem Center

A budai Bem József téren álló, egykor szebb napokat látott Radetzky-laktanya szálloda- és irodakomplexumként újul meg: ez lesz a Bem Center a Duna-part közelében. Az épülettel együtt a Bem tér is megújul Marcel Wanders tervei alapján. A 20 ezer négyzetméternyi „A” kategóriás iroda és kereskedelmi egység mellett ötcsillagos boutique hotel is épül. A 2023-ban nyíló, 127 szobás Kimpton Hotel Garancsi István milliárdos érdekeltségébe tartozik.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Pázmány-campus

Az új campust a Magyar Rádió volt épületegyüttesének területén, kiemelt közérdekű kormányzati beruházás keretében építik a Nemzeti Múzeum mögötti Múzeum utca – Pollack Mihály tér – Bródy Sándor utca – Szentkirályi utca által határolt tömbben. A műemléki védettség alatt álló, korábbi Esterházy- és Károlyi- palotát, valamint a Bródy Sándor utca 5-7 városképileg védett homlokzatának megtartásával helyezik majd el itt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusát, benne az oktatási helyiségekkel, Központi Hivatallal, étteremmel, könyvtárral és kollégiummal.  

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Autómentes rakpartok Pesten

Autómentes lesz a pesti alsó rakpart Lánchíd és az Erzsébet híd között, jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester, aki azt is elmondta, hogy a kivitelezés a 3-as metró középső szakaszának felújítása után, 2023 első felében kezdődik meg.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában Kerékpárosok, gyalogosok közlekednek a gépjárműforgalom elől a hétvégére lezárt pesti alsó rakparton. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) döntése értelmében őszig minden hétvégén hosszabb ideig vehetik birtokba a Margit híd és a Közraktár utca közötti rakpartot az arra sétálók és a kerékpározók. Fotó: Juhász Gábor/MTVA (5 kép)

Budai zöld folyosó

A Nyugatihoz kapcsolt pesti zöld folyosó mellett egy hatalmas, Buda több részét átívelő zöld folyosó is létrejöhet: összefűznék a Városmajort, az Ördög-árkot, a Vérmezőt, a Tabánt és a Gellért-hegyi parkokat. A zöldfolyosóval a levegő minőségét javítanák, valamint sportolási lehetőségeket is biztosítanának a lakosoknak.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Városháza Park

A Városháza előtti elzárt, jelenleg parkolóként használt területen Budapest új, zöld főterét alakítják ki. Budapest 2019-ben megválasztott vezetése először átfogó stratégiát készített a Városháza tömb középtávú fejlesztésére, hogy összehangolja a Városháza épületét és környezetét érintő különböző projektelemeket, például a Városháza homlokzatának felújítását, a Városháza földszinti helységeinek megnyitását, a Budapest Galéria új kiállítóterének kialakítását és a korábbi Merlin Színház épületének felújítását. A Városháza Parkban 8000 négyzetméter új zöldfelület hoznak létre, a parkot fásítják, a csapadékvizet pedig helyben hasznosítják majd a környezettudatosság jegyében.

+ 0 kép a galériában + 0 kép a galériában

Borítókép forrása: Budapest, Városháza Park

Üzlet Forbes 4 perc olvasás
Közel 14 milliárdért újítja fel az egyik leggazdagabb magyar, Garancsi István cége az alapítványi fenntartású campust
Üzlet Forbes 4 perc olvasás
Rahimkulovék a rozsdaövezetben: így fog kinézni a Láng gépgyár helyére épülő gigakomplexum
Üzlet Kis Judit 10 perc olvasás
Felpörgött az építőipar – de van-e még szabad hely Budapesten? Melyek lehetnek a felfutó negyedek?

The post Így változnak meg hamarosan Budapest ikonikus részei first appeared on Forbes.hu.

The post Így változnak meg hamarosan Budapest ikonikus részei appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés