:

Orbán a háború végéről beszélt a pápának, dátumot is mondott

Orbán a háború végéről beszélt a pápának, dátumot is mondott

Ferenc pápa a Corriere de la Serra olasz lapnak adott interjújában beszélt a háborúról és Putyinról is.

A katolikus egyházfő a lapnak azt mondta üzenetértékűnek szánta, hogy a háború kitörése után Zelenszkij ukrán elnököt felhívta, de az agresszor Oroszország első emberét nem. Azóta azonban az orosz nagyköveten keresztül felvetette, hogy találkozna Vlagyimir Putyinnal, de szerinte az orosz elnök ezt most nem fogja bevállalni.

Az interjú magyar szempontból legérdekesebb része, hogy a pápa azt mondta, április találkozóján a magyar miniszterelnök,

Orbán Viktor azt mondta neki, hogy a háború május 9-én véget ér.

Az egyházfő e tekintetben pesszimista, a konfliktus inkább a további eszkaláció felé tart. A pápa és a Vatikán igyekszik mindent megtenni, hogy minél előbb béke legyen.

Mi lesz 6 nap múlva?

Május 9. a győzelem napja Oroszországban, a II. világháború lezárását, a nácik felett aratott győzelmet ünneplik. Nagy kérdés, mivel készül erre a napra Putyin. A brit szolgálatok szerint elrendelheti a teljes mozgósítást, és meghirdetheti a harcot a világ összes nácija ellen. Az eredeti tervek szerint a háborút már rég le kellett volna zárnia Oroszországnak, amely váratlanul komoly ellenállásba ütközött Ukrajnában. A nagyobb városok közül nem tudták bevenni Harkivot és Kijevet sem, Herszont igen, de komoly erőket köt le a tartomány tartása most is, Mariupolt pedig gyakorlatilag teljesen elpusztították és így sem sikerült teljesen bevenni, mert a város hatalmas acélgyárában, az Azovstalban még vannak ukrán ellenállók (és ártatlan civilek is a gyár alatti bunkerekben rekedtek, ahonnan csak nagyon lassan halad a kimentésük).

Ukrajnában tegnap este óta az is téma, hogy Magyarország tudott-e az invázióról annak megindulása előtt. Az Ukrán Biztonsági Tanács titkára szerint igen, de állítását nem támasztotta alá.

Az interjút a 444 szúrta ki.

Üzlet Forbes 3 perc olvasás
Miért kell ennyire az oroszoknak Mariupol?
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Ukrán Biztonsági Tanács: A magyarok már az invázió előtt tudtak az orosz támadásról

The post Orbán a háború végéről beszélt a pápának, dátumot is mondott first appeared on Forbes.hu.

The post Orbán a háború végéről beszélt a pápának, dátumot is mondott appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés