:

A világ leggazdagabb magyarjának cége még mélyebbre ássa magát a hazai piacba

A világ leggazdagabb magyarjának cége még mélyebbre ássa magát a hazai piacba

Befektetők még szélesebb körének válik azonnal elérhetővé a BUX ETF a leggazdagabb magyar cégén keresztül.

Péterffy Tamás, a világ leggazdagabb magyarjának cége, az Interactive Brokers is jegyzi ezentúl a BUX ETF-et, ami a hazai vezető részvényindexet, a BUX-ot követő, tőzsdén kereskedett alap – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) lapunkkal. Mivel az Interactive Brokers 33 ország mintegy 135 piacán jelen lévő brókercég, a befektetők és kereskedők sokkal szélesebb rétege fér hozzá majd azonnal a BUX ETF-hez, ami nemcsak a forgalmát, de az alap régiós súlyát is növelheti.

Mi az a BUX ETF?

A BUX ETF 2006 óta létezik, a BUX index összetételének megfelelően fektet a BÉT-en kereskedett hazai részvényekbe. 2,2 milliárd forint értékű nettó eszközállománnyal rendelkezik, az egy jegyre jutó eszközérték 1701 forint. Az ETF-et az OTP Alapkezelő Zrt. kezeli,

hosszú távú, 5-7 éves távban javasolja vételre, és jelentős kockázatúnak tartja.

,,Az új partnerség mind az OTP Alapkezelő Zrt., mind a hazai tőzsdei cégek számára új lehetőséget kínál arra, hogy intenzívebben bekapcsolódhassanak a nemzetközi tőkepiacok vérkeringésébe – mondta el Honics István, az OTP Alapkezelő Zrt. általános vezérigazgató-helyettese. A hírnek Végh Richárd tőzsdeelnök is örült hírnek, ő is azt emelte ki, hogy a lépés a régió, illetve Magyarország tőkepiaci súlyának növekedését is támogatja.”

Mit akar Péterffy?

Péterffy Tamás, az elektronikus tőzsdei kereskedés atyja. Fotó: Orbital Strangers

Ez, a régiós terjeszkedés és a hazai részvénypiac régiós súlyának növelése fontos aspektusa a friss partnerségnek. Nem véletlenül beszélt beszélt a mai hír kapcsán Hanti Miklós, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. vezérigazgatója is arról, hogy a belépés további lehetőséget ad a regionális ETF piacok fejlesztésére.

Amikor tavaly júniusban az Interactive Brokers a BÉT tagjává vált, Péterffy Tamás Budapestre jött és cége térségbeli terveiről, valamint a magyar tőkepiac fejlesztéséről is beszélt. A 19,9 milliárd dolláros vagyonával a világ 80. leggazdagabbjának számító üzletember akkor úgy fogalmazott:

„Már a 90-es éveben elhatároztam, hogy céget alapítok Magyarországon, ugyanis több előnyöm is volt a többi nyugati befektetővel szemben. Nemcsak azt tudtam, hogy a magyar munkaerő olcsó, hanem azt is, hogy nagyon jó, továbbá, hogy a magyar nyelv, a magyarok esze és logikája nagyon jól jár a műszaki dolgokra.”

A lapunknak adott interjúban még picit homályosan, de azt mondta: fel szeretné rázni a tőzsdét, nemcsak Magyarországon, de a térség többi országában is. Szerinte Magyarországon nagyon olcsók az értékpapírok a többi országhoz képest. „Az a célom, hogy év végére globálisan körülbelül 1,8 millió ügyfelünk legyen, ha a növekménynek csak 1 százalékát sikerülne megnyerni, az plusz négyezer kliens.

Beszéltem a tőzsde elnökével is, szeretnénk az ETF-eket is népszerűsíteni, és mi magunk is ETF-eket csinálni, hiszen van tapasztalatunk az elektronikus piacon.”

Péterffy 1965-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba, ahol létrehozta tőzsdei kereskedéssel foglalkozó cégét, az Interactive Brokers Groupot – a vállalat mára a világ egyik kiemelkedő értékpapír-kereskedelmi cégévé vált. A ma Floridában élő Péterffyt az Interactive Brokers miatt az elektronikus tőzsdei kereskedés atyjának tartják.

The post A világ leggazdagabb magyarjának cége még mélyebbre ássa magát a hazai piacba first appeared on Forbes.hu.

The post A világ leggazdagabb magyarjának cége még mélyebbre ássa magát a hazai piacba appeared first on Forbes.hu.