:

Elképesztő összeget költ rá Bécs, hogy földgázmentes legyen

Elképesztő összeget költ rá Bécs, hogy földgázmentes legyen

A Wien Energie az elkövetkező öt évben több mint egymilliárd eurót fektet be különböző projektekbe, hogy függetlenné válhasson a földgáztól.

„Csak befektetésekkel juthatunk ki a válságból. Az elkövetkező években teljesen átalakítjuk Bécs energiaellátását: minden egyes euró, amit felhasználunk hosszú távon függetlenséget, klímavédelmet és árstabilitást hoz a bécsieknek”

– mondta Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezető tanácsának elnöke annak kapcsán, hogy Ausztria legnagyobb energiaszolgáltatója 2027-ig összesen 1,29 milliárd eurót fektet be, hogy fokozatosan függetlenné válhasson a fosszilis energiahordozóktól.

Ez jelenlegi árfolyamon 493 milliárd forintnak felel meg. Összehasonlításul: Budapest költségvetésében a kiadási oldal 2022-re 410,8 milliárd forint. Ez persze egyetlen év, Bécs pedig 5 év alatt költi a fenti fejlesztési forrást, de ebből is látszik, óriási projektről van szó.

Erre költenek:

625 millió eurót hőtermeléssel kapcsolatos projektekbe, 334 millió eurót a megújuló áramtermelés további kiépítésére, 90 millió eurót a környezetbarát hűtésre, 160 millió eurót digitalizációra, e-mobilitásra és telekommunikációra,90 millió eurót az ellátás biztonságának további fejlesztésére fordítanak.

Napelemek és naperőművek

A Wien Energie a napenergia hasznosítása terén látja a legnagyobb fejlődési potenciált. Jelenleg négyszáz projektet vizsgálnak, amelyek összteljesítménye 600 megawatt. Ezek között egyaránt találhatók tetőre telepített napelem-rendszerek és 10 megawattos projektek a város vonzáskörzetében. A cél mindenesetre az, hogy 2022 során a telepített napelemek terén átlépjék a 100 megawattos álomhatárt.

Fotó: Wien Energie

A Wien Energie jelenleg 320 naperőművet és napelem-rendszert üzemeltet Bécsben és környékén, amelyek összteljesítménye 85 megawatt. A cég 2021-ben 150 százalékkal növelte a napenergia segítségével előállított áram mennyiségét.

Milyen a zöld távhő?

A távhőnek szintén kulcsszerepet szánnak a város dekarbonizációjában: 2040-re Bécs hőigényének 56 százalékát távhő segítségével szeretnék fedezni. Természetesen a hőtermelés terén is az alternatív megoldásokban – a földhő és a környezeti hő felhasználásában – látják a jövőt.

2021-ben az előállított távhő 23,6 százaléka már megújuló forrásból származott és tizenötezer lakást valamint százhúsz vállalati ügyfelet kötöttek rá a távhőhálózatra. Ezen a területen is a lokális, kisebb városrészek hőellátását biztosító megoldások kidolgozására koncentrálnak.

A Wien Energie egyébként is nagy hangsúlyt fektet a kutatásra és a zöld megoldásokra, amelyek középpontjában jelenleg a hidrogén áll. 2022-ben kezdik meg az első elektrolízis üzem építését és átalakítják a donaustadti erőmű egyik gázturbináját is, hogy kísérleti jelleggel zöldhidrogént keverhessenek a gázhoz. De kutatják a zöld gázok és a hulladékból keletkező anyagok lehetséges hasznosítását is, illetve a különböző tárolási technológiákat.

The post Elképesztő összeget költ rá Bécs, hogy földgázmentes legyen first appeared on Forbes.hu.

The post Elképesztő összeget költ rá Bécs, hogy földgázmentes legyen appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés