:

Robotok is megfordulnak a magyar kórházak műtőiben – itt segítettek

Robotok is megfordulnak a magyar kórházak műtőiben – itt segítettek

Két sebészeti robotrendszert telepített a SofMedica Magyarországon. Ezeket a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és az Országos Onkológiai Intézetben építették ki, és a két kórházban már több, mint 70 beteget műtöttek meg a robotok segítségével.

A SofMedica forbes.hu-nak is eljuttatott közleménye szerint összesen 15 ilyen, úgynevezett da Vinci robotrendszer telepítését tervezik. Emellett egy nagyjából 3,5 millió eurós beruházással  egy budapesti képzési központot is létrehoznak a már meglévő athéni és bukaresti központok mellett. Arról, hogy a Sofmedica ötmillió eurót, több mint 1,7 milliárd forintot fektet be a magyar piacon, mi is írtunk tavaly nyáron.

A robotrendszerek alkalmazása főként olyan kórházaknak jelent előnyt, amelyek daganatos betegeket kezelnek, és például általános sebészeti, nőgyógyászati, mellkassebészeti és urológiai beavatkozásoknál használják a robotokat.

A technológia biztosítja a kisebb beavatkozási felületet, így lerövidítve a felépülési időt, ami lehetővé teszi, hogy a páciens a műtétet követően legfeljebb két-három napon belül visszatérjen a mindennapi életéhez. További előnyei a betegek számára: kevesebb vérátömlesztésre van szükség, kisebb fájdalom, nincsenek műtét utáni komplikációk, illetve kevesebb a hegesedés. A vállalat tervei szerint 2022-re további 800 beteg részesülhet ebben a csúcstechnológiában.

Fotó: SofMedica

A da Vinci rendszerekkel végzett robotasszisztált műtétek száma globálisan exponenciálisan növekszik, eddig több, mint 10 millió műtétet hajtottak végre ezzel az eljárással, ebből pedig 1,5 milliót csak 2021-ben.

The post Robotok is megfordulnak a magyar kórházak műtőiben – itt segítettek first appeared on Forbes.hu.

The post Robotok is megfordulnak a magyar kórházak műtőiben – itt segítettek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés