:

Robbanások között, az ukrán frontról köszönt be a kárpátaljai magyar matematikus

Robbanások között, az ukrán frontról köszönt be a kárpátaljai magyar matematikus

Traski Viktor kárpátaljai magyar matematikus, az Ungvári Nemzeti Egyetem díjnyertes kutatója és oktatója az ukrán hadsereg katonájaként harcol. Ezért nem tudott jelen lenni a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ünnepségén, ahol Arany János Fiatal Kutatói Díjával ismerték el. A résztvevőket viszont videóüzenetben köszöntötte – egyenesen az ukrán frontról.

„Kvadratikus φ-SubGauss-féle véletlen értékek és folyamatok” – ez lett volna a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Fiatal Kutatói Díjával elismert Traski Viktor előadásának témája az MTA 195. közgyűlésén tartott Külső Tagok Fórumán, 2022. május 3-án. Az MTA forbes.hu-nak is eljuttatott közleménye szerint az Ungvári Nemzeti Egyetemen valós és komplex függvénytant, funkcionálanalízist és valószínűségszámítást is oktató matematikus azonban

a háború miatt nem tudott elutazni a budapesti rendezvényre.

Küldött viszont egy rövid videót, amelyben – miközben távoli robbanások zaja hallatszik – röviden ismertette kutatásait, majd reményét fejezte ki, hogy a járvánnyal és háborúval sújtott időszakot követően személyesen is be tud majd számolni eredményeiről az Akadémián.

Borítókép forrása: Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség

The post Robbanások között, az ukrán frontról köszönt be a kárpátaljai magyar matematikus first appeared on Forbes.hu.

The post Robbanások között, az ukrán frontról köszönt be a kárpátaljai magyar matematikus appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés