:

Még a KSH szerint is többet fizettünk az orosz gázért, mint a piaci szint

Ugyan a kormány azt kommunikálja, hogy olcsóbban kapjuk az orosz gázt, mint a piac, a Központi Statisztikai Hivatal adatai mást mutatnak.

Februárban is a két hónappal korábbi, rekordszintű árat fizettük ki az orosz gázért – számolta ki a Népszava a KSH külkereskedelmi statisztikáiból. Az MVM ezer köbméterenként nagyjából 1179 eurót fizetett – két hónappal korábban Európában irányadó, Ttf-nek nevezett holland gáztőzsde átlagára pedig 1175 dolláros volt. Vagyis a lap szerint az oroszok ugyan két hónappal később, de teljes egészében kifizettetik a tőzsdei árat.

A kormány ugyanakkor azt kommunikálja, hogy a tavaly októberi, 15 évre kötött gázszerződés alapján Magyarország a piaci ár ötödéért kapja meg az orosz fűtőanyagot. Ám az ezt bizonyító adatokat egyik fél sem teszi nyilvánossá.

Pedig a számítás szerint arra juthatunk, hogy ha a két hónapos csúszást figyelmen kívül hagyjuk, akkor a magyarokra szabott februári orosz gáztarifa 30 százalékkal még meg is haladta egyazon időszak átlagos tőzsdei gázárát.

Tavaly ősszel, a szeptemberben és októberben a hazai gáztarfia még 22, illetve 40 százalékkal múlta alul a tőzsdei átlagárat.

Az adatok a rezsicsökkentés szempontjából nagyon fontosak. A kormány szerint csak a kedvezményes orosz gázzal tartható fenn a rezsicsökkentés. A piaci becslés nagyjából korábban nagyjából ezer milliárd forint volt: ekkora költségvetési támogatást igényel az MVM, hogy működőképes maradjon a rezsicsökkentés időszakában. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter április végén már elismerte: akár 1300 milliárd forintra is rúghat az extra finanszírozási igény.

A Népszava rákérdezett a KSH-nál az adatok pontosságára, de a cikkük közléséig nem érkezett válasz.

The post Még a KSH szerint is többet fizettünk az orosz gázért, mint a piaci szint first appeared on Forbes.hu.

The post Még a KSH szerint is többet fizettünk az orosz gázért, mint a piaci szint appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés