:

Az inflációt is meghaladhatja a hitelek drágulása

Akár 10 százalékos is lehet a hitelinfláció. Nagyobb összegű hitelnél kisebb a drágulás.

Elérheti a 10 százalékot a hitelinfláció – ezt számolta ki a Bank360.hu. Egy 800 ezer forintos személyi kölcsönnél minimum 77 ezer forinttal kell többet visszafizetnünk, mint egy éve ilyenkor.

Mi is többször írtunk róla, hogyan emelkednek a hitelkamatok a jegybanki szigorítás miatt. Május elején is több bank emelt a kamatain, ez különösen a kisebb összegű hiteleknél látszik, amelyeknek a teljes hiteldíj mutatója (THM) eleve magasabb. 

A Bank360.hu kiszámolta, hogy mennyiért lehetett az idén és tavaly május elején ugyanakkora összegű és futamidejű személyi kölcsönt felvenni a 2021. májusi átlagbér, 275.600 forint rendszeres bankba utalását vállalva. 800 ezer forint személyi hitelért legalább havi 17.233 forintos törlesztőt kell fizetnünk, és összesen 1.033.980 forintot visszafizetnünk.

A kölcsönt a tavalyinál jóval magasabb, 11,13 százalékos THM-mel kapjuk a legjobb esetben is, de a kínálatban található 20 százalék közeli és afeletti THM-es hitel is. Tavaly ugyanerre a hitelre a legolcsóbb ajánlat még 15.840 forintos havi törlesztőrészletet jelentett, 7,22 százalékos THM-mel,

ez közel 10 százalékos drágulás, nagyjából az infláció szintje. A teljes visszafizetendő összeg pedig 1 millió alatt maradva 956.371 forint volt.

A tavalyi és az idei ajánlatok is fix kamatozásúak, tehát a példában szereplő ügyfélnek nem kellett elszenvednie a tavaly óta bekövetkező kamatemelések hatásait. 

The post Az inflációt is meghaladhatja a hitelek drágulása first appeared on Forbes.hu.

The post Az inflációt is meghaladhatja a hitelek drágulása appeared first on Forbes.hu.