:
Breaking News

Sokan nem ismerik ezt az adóvisszatérítést, és milliókat hagynak parlagon

Sokan nem ismerik ezt az adóvisszatérítést, és milliókat hagynak parlagon

20 százalékos adóvisszatérítés vonatkozik a nyugdíj-megtakarításokra, de nem automatikusan. Akik elfelejtik igényelni, tízezrekről, évek alatt milliókról mondanak le.

Az állam közvetlenül, pénzzel is ösztönzi a nyugdíj-megtakarítást, 20 százalékos adóvisszatérítés igényelhető az éves befizetésekre, aminek maximuma a befizetési formától függően 100-150 ezer forint lehet. Azonban nem automatikusan érkezik vissza a pénz, minden évben külön kell igényelni az adóbevallás elkészítésekor. Akik elmulasztják, azok gyakorlatilag bent hagyják az összeget.

A Bankmonitor megkérdezte a NAV-ot, hányan igénylik a visszatérítést. A NAV a saját és a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatai alapján azt válaszolta, hogy az elmúlt években a jogosultak 80-88 százaléka igényelte csak vissza a pénzt.

A maradék 12-20 százalék tehát nem él a lehetőséggel, ami 2020-ban összesen 72 ezer embert jelentett.

Ha a visszatérítés átlagos összegét 49 ezer forintot veszünk alapul, akkor a visszatérítést ki nem használók összesen több mint 3,5 milliárd forint állami támogatástól estek el.

Azt ugyanakkor a Bankmonitor is kiemelte, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek között vannak olyanok, akik nem fizetnek személyi jövedelemadót, például a katás vállalkozók, illetve a négy- vagy többgyermekes anyák csoportja. Az ő esetükben az adóvisszatérítés kihasználatlanságát nem mulasztás, hanem jogosulatlanság okozza.

Pénz Knittel Martin 7 perc olvasás
Nyugdíj: egyre drámaibb a helyzet. Mire számíthatunk idén?
Pénz Knittel Martin 11 perc olvasás
Nyugdíj: az osztogatás után jöhet a szigorítás. Egyelőre aránytalanul jól jár, aki jó időben vonul nyugdíjba

De a legtöbben egyszerűen elfelejtenek élni a lehetőséggel vagy nem is tudnak róla. A bent hagyott összeg az évek alatt milliós nagyságrendre nőhet.

Ha valaki 40 éves korában kezdte a megtakarítást, és havi 20.000 forintot tett félre, amelyet évente 3%-kal növelt, akkor 65 éves koráig 8,75 millió forintot tett félre a számlájára.

Az évtizedek során így összesen 1,75 millió forintnyi szja-visszatérítést kapott, amely a hozamokkal együtt 3,7 millió forintra hízhat, mire nyugdíjba vonul. Aki jogosult lenne az adóvisszatérítésre, de nem használja ki, ezt a pénzösszeget veszíti el.

The post Sokan nem ismerik ezt az adóvisszatérítést, és milliókat hagynak parlagon first appeared on Forbes.hu.

The post Sokan nem ismerik ezt az adóvisszatérítést, és milliókat hagynak parlagon appeared first on Forbes.hu.