:

Hív a vadon – Fokhagymában pácolt rántott vadhús rozmaringos burgonyával

Hív a vadon – Fokhagymában pácolt rántott vadhús rozmaringos burgonyával

Ha valami finomat, meleget és kiadósat ennél vacsorára, készíts rántott vadhúst. A vadhús akkor is remek választás, ha szeretnéd elkerülni a nagyüzemi tenyésztést, de nem szeretnél lemondani a húsról. Ezek az állatok (a vadaskerteket leszámítva) a természetes környezetükben élték le az életüket. Ráadásul már rég nem igaz, hogy a vadhúsnak erőteljes a szaga – mire a boltokba jut, szigorú ellenőrzésen megy át, úgyhogy van ideje pihenni. Elkészítés előtt érdemes fokhagymás-fűszeres pácban érlelni a húst, igazán omlós és ízletes legyen.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nem csak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.

Fordítás: Peťovská Flóra

Fotó: Eva Malúšová

Hozzávalók 5 rántott húshoz:

700 g dámvad gerinc vagy comb (vaddisznó vagy őz is lehet)2 tojás100 g joghurt, író vagy kefír3 gerezd fokhagyma3 ek citromlé1 púpos ek majoránnafrissen őrölt bors1 tk sópanko morzsazsír vagy olaj (a kirántáshoz)

A burgonyához:

1-1.5 kg parázs burgonyaolívaolaj1 marék friss rozmaring1 tk só2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Vágjuk fel a húst a rostokra merőlegesen nagyjából 1 cm vastag szeletekre, és két fólia közé helyezve (ennek köszönhetően nem fog leszakadozni és a klopfolóra ragadni a hús) klopfoljuk ki mindkét oldalát. A gerinc lágyabb, ezért kevesebbet kell klopfolni, mint a combot.Helyezzük a szeleteket joghurt, összetört fokhagyma, majoránna és egy jó adag frissen őrölt bors keverékébe (sót egyelőre ne adjunk hozzá, hogy a hús ne engedje ki a levét!), és hagyjuk legalább egy éjszakán át pácolódni, hogy a hús megpuhuljon.Közvetlenül a rántás előtt keverjünk a húshoz egy jó teáskanál sót, vegyük ki a pácból, és forgassuk meg a morzsában. Alaposan nyomkodjuk rá a morzsát a kezünkkel. Forrósítsunk fel a serpenyőben egy jó adag zsírt vagy olajat, és óvatosan süssük benne aranybarnára a rántott hús mindkét oldalát. Hagyjuk lecsepegni a felesleges zsiradékot egy papírtörlőn, és tálaljuk.Alaposan mossuk meg a burgonyát, és forgassuk meg egy kevés olajban, sóban és felaprított rozmaringban közvetlenül a tepsiben. A méretétől függően süssük puhára nagyjából 30 perc alatt 180 °C-on. Sütés közben egyszer forgassuk át. Végül keverjük hozzá az összetört fokhagymát, és tegyük vissza néhány percre a sütőbe. Fotó: Eva Malúšová

Borítókép fotó: Eva Malúšová

The post Hív a vadon – Fokhagymában pácolt rántott vadhús rozmaringos burgonyával first appeared on Forbes.hu.

The post Hív a vadon – Fokhagymában pácolt rántott vadhús rozmaringos burgonyával appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés