:
Breaking News

Elvarázsolja az agyat, megolvasztja a szívet és kifosztja a pénztárcát az új Samsung csúcstévé

Elvarázsolja az agyat, megolvasztja a szívet és kifosztja a pénztárcát az új Samsung csúcstévé

Megnéztük élőben a letaglózó méretű, 8K felbontású, vadonatúj okostévé rendszerrel felpimpelt, extra hangszórókkal és mélynyomókkal kitömött új Samsung QN800B televíziót. Megéri 2 milliót kiadni ma egy tévéért? Végül ez is kiderül!

Most már biztosan látszik, hogy a piackutatók és egyes iparági szereplők által megjósolt 8K tv áttörés elmaradt. Az extrémen nagy felbontású modellek végül nem igázták le a világot, aminek számos oka van.

Hogy ennek hátterében mi áll azt boncolgattuk egy régebbi cikkben, amiben arra is kitértünk, hogy a várt siker elmaradásának ellenére még mindig vannak olyan vállalatok, akik látnak fantáziát e termékekben.

Közéjük tartozik a Samsung is, amely 2022-ben is több új modellel támadja a piacot. Ezek egyike a QN800B típusszámú készülék, amely már hazánkban is beszerezhető, és aminek 75 inches, azaz 190 centiméteres képátlójú változata röppent be hozzánk egy langyos tavaszi napon.

Samsung QN800B. Kép: Samsung

Egy brutális batárról van szó, amely úgy uralja a helyiséget, ahova bepakolják, hogy a tervezők érezhetően törekedtek a maximális visszafogottságra, minimalista esztétikára. Elengedtek minden bazári, gagyi dizájnelemet, egyedüli díszítésként a készülékház szélén végigfutó, lyuggatott, ezüst színű szalag szolgál, amely hibátlanul harmonizál a masszív, monumentális képernyővel. A talp kialakításával nem vacakoltak sokat, de a lényeg az, hogy stabilan, billegés veszélye nélkül tartja a kijelzőt, amelynek forgatására viszont sajnos nem nyílik lehetőség, viszont a falra gond nélkül fellógatható.

A csatlakozók egy külső dobozon kaptak helyet.

A dél-koreai cég régebbi felső kategóriás modelljeihez hasonlóan a Samsung QN800B-nél is egy olyan külső dobozban helyezték el a tápot, illetve a ki- és bemeneteket, amely mindössze egyetlen viszonylag vékony kábelen keresztül csatlakozik magához a termékhez. E megoldásnak köszönhetően pedig sikerült száműzni a készülékház hátuljából előkanyargó, kevéssé esztétikus kábelkígyókat, ami igen jó hatással van a tv megjelenésére.

Az oldalt végigfutó ezüstszalag az egyetlen díszítés. Kép: Samsung

A távirányítója pofás darab, és elem sem kell bele, hiszen beépített, akár napfénnyel is tölthető akkumulátorral rendelkezik. Viszont kicsit kevés gombot pakoltak rá sajnos, az viszont remek, hogy ez a periféria kiváltható egy ingyenesen letölthető mobil alkalmazás révén mobillal, valamint egérrel és billentyűzettel is.

Intelligens tv

Erre szükség is lehet egyébként, hiszen a készülék az okostévé funkcióknak köszönhetően számos olyan extra szolgáltatást kínál, amelyhez jól jöhetnek ezek a perifériák. De mielőtt ezekre rátérek jöjjék néhány szó magáról a smart rendszerről! A Samsung vezető szerepet játszott az ilyen platformok elterjesztésében, és folyamatosan fejlesztgetik saját, exkluzív, Tizen alapú, Smart Hub névre hallgató megoldásukat.

Az okostévé rendszer részét képezik az alkalmazások.

2022-ben alapjaiban újították meg a grafikus kezelőfelületet, aminek a használatába egész hamar bele lehet jönni. A struktúra logikus, minden hamar, néhány gombnyomással/kattintással elérhető, a rendszer elvileg magyarul is tud, de a nálunk járt tesztpéldány csak angolul és koreai nyelven kommunikált. A tapasztalataim szerint a sebesség megfelelő, tehát a kiadott parancsokra kellően gyorsan reagált, és fagyást, leállást, idegesítő összeomlást sem produkált.

Szórakozás

Arra viszont akadt példa, hogy a konszern távoli szervereihez nem tudott csatlakozni, így lehetetlenné vált a különféle alkalmazások letöltése. Ezek ugyanis fontos részét képezik az okostévé rendszernek, és általuk közvetlenül elérhető irgalmatlan mennyiségű film, sorozat, élő közvetítés, hír, időjárással, közlekedéssel kapcsolatos információ.

Az app kínálatra más rendszerektől eltérően komoly panasz nem lehet, az olyan, itthon is populárisnak számító szoftverek nem hiányoznak, mint a Netflix, az HBO Max, a Filmbox, az Amazon Prime, az NFL Game Pass vagy a YouTube.

A tv emellett rendelkezik egy gyárilag telepített médialejátszó szoftverrel, amelyre az USB porton vagy a helyi hálózaton keresztül juttathatóak el a különféle állományok. A formátumtámogatás viszont nem tökéletes, azonban az jó hír, hogy az alkalmazásboltból letölthetőek és telepíthetőek nagyobb tudású, gyakorlatilag minden ilyen igényt kielégítő, erre szolgáló programok is. Akad néhány játék is a választékban, ám ezek annyira irgalmatlanul primitívek, hogy gyakorlatilag semmilyen szórakozást nem nyújtanak, a vezérlésük pedig katasztrofális.

Munkára fel!

A szórakoztatás mellett az okostévé tartalmaz néhány egyéb hasznos szolgáltatást is. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy kaput nyit a Microsoft Office 365 felhős rendszeréhez. Azaz elérhetőek, sőt szerkeszthetőek az itt tárolt dokumentumok, és a levelezőkliens sem hiányzik. Ennek révén pedig a tv önmagában alkalmas bizonyos irodai munkafolyamatok elvégzésére. Ez pedig bizonyos szituációkban, például karantén vagy lockdown alatt, amikor az egész családot bezárják, és elfogynak otthon a számítógépek, iszonyúan hasznos lehet.

A Smart funciók igen hasznosak lehetnek

Épp úgy, mint hogy a böngészőnek hála bármilyen weblap meglátogatható a televízión keresztül. A beépített WiFi-vel is rendelkező televízió egyébként egy nagyobb okosotthon ökoszisztémába is integrálható, és a rendszer többi eszközének állapota is ellenőrizhető a készüléken keresztül, tehát egyfajta smart home központként is funkcionálhat.

Képminőség

A kiegészítő, extra funkciókra tehát komolyan ráfeküdt a vállalat, de mindez persze fabatkát sem érne, ha gond lenne a képminőséggel. Ez három pillérre épül, a Mini LED hátérvilágítási rendszerre, a 8K felbontású kvantumpontos Neo QLED panelre, és a Neural Quantum Processzor 8K nevű képfeldolgozó chipre. Ezek mindegyike házon belül készül, tehát a Samsung továbbra is keményen küzd azért, hogy ellentétben más riválisoktól, ne függjön külső szereplőktől, ami dicséretes törekvés.

Neo QLED kijelző

Ez egy alapvetően LCD alapú eljárás, azzal, hogy a panelt kiegészítették egy úgynevezett kvantumpontokból álló réteggel. Ez nagyon-nagyon pici, nanoméretű, átlátszó gömbökből álló filmréteg, amely a kék LED-ek által biztosított fényt széles spektrumú, fehér fénnyé alakítja.

75 inches 8K panelt kapott. Kép: Samsung

Ennek köszönhetően nagyon jó alapot teremt a tiszta színek megteremtéséhez, ráadásul még a fényerőt is megnöveli. A televízióba épített panel 10 bites, 1,07 milliárd szín megjelenítését teszi lehetővé és 8K-s, azaz 7680 x 4320 képpontból áll össze, ami a jelenleg uralkodó 4K felbontás négyszeresét jelenti. Sokan felvetik, hogy ennek nincs sok értelme a valóságban, és ez egy zsákutca, de nincs igazuk.

Az extrémen nagy részletesség ugyanis tényleg jelentősen dob a látványvilágon, sokkal élőbbnek, mélyebbnek, valósághűbbnek tűnik tőle a látvány.

Mindezt ráadásul úgy, hogy nincs szükség semmilyen egyéb kiegészítőre, például speciális szemüvegre. Az tény, hogy jelenleg még kevés a 8K-s forrásanyag, amivel ki lehetne használni az ebben rejlő lehetőségeket, de attól még igaz, hogy a nagyobb felbontás jobb képminőséget eredményez. Ez egyébként a Samsung által favorizált QLED eljárás egyik komoly előnye a nagy rivális OLED-hez képest. Hiszen ahhoz képest a QLED-ekkel olcsóbban érhető el a 8K felbontás.

Mini LED háttérvilágítás

A korábbiaknál lényegesen kisebb és nagyobb számú, és több, egyedileg vezérelhető csoportba osztott fénykibocsátó diódával dolgozik ez az eljárás. Ennek köszönhetően a háttérfény sokkal pontosabban vezérelhető, ami jót tesz a kontrasztnak, és pontosabbá teszi a HDR anyagok visszaadását. Emellett jótékony hatást gyakorol a homogenitásra is, azaz kisebb az esély arra, hogy zavaró foltok-felhők bukkanjanak fel a néző előtt.

Neural Quantum Processzor 8K processzor

A két fenti komponens biztosítja az alapokat, e chip dolga pedig, hogy ezeket úgy vezérelje, hogy a képi világ a lehető legjobb legyen. Tehát ez felel a színpontosságért, a mozgásmegjelenítésért, és tartalmaz egy csomó olyan képmódosító eljárást, ami elméletileg képes feljavítani, optimalizálni a képet, többek között a mesterséges intelligencia bevetésével.

Milyen a kép?

Kipróbáltam mindenféle tartalommal, azaz tv műsorral, hagyományos filmekkel, animációs alkotásokkal, sportközvetítéssel és játékokkal is a terméket, és azt kell mondjam, hogy a képminőség kegyetlenül jó. A színpontosság a mérések alapján megfelelő, a színgazdagságra sem lehet panasz, és a mozgás során sem tapasztalni anomáliákat. A tónusok szépek, de az tény, hogy az említett OLED eljárással szemben itt nincs mód a pixelek fényerejének kikapcsolására, és így a tökéletes fekete, valamint a végtelen kontraszt megjelenítésére.

A tv játékra is alkalmas. Kép: Samsung

A fényerő hatalmas, a műszer szerint meghaladja a 2700 nitet, aminek köszönhetően a manapság egyre divatosabb, úgynevezett HDR anyagok visszaadása igen látványos. A tv 120 hertzes, azaz másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, és a dinamikusan változó frissítési frekvencia (FreeSync) technológia is támogatott, ennek köszönhetően pedig játékra is gond nélkül alkalmas. Mindent összevetve azt lehet mondani, hogy a képminőség nagyon rendben van, sok mindenbe nem lehet belekötni.

Hang

A tv gyártók egy része törekszik arra, hogy a televíziók hangminőségét minél jobbá tegye, de nincs könnyű dolguk, hiszen a készülékház komoly korlátok közé szorítja őket. A Samsung ebbe a készülékbe egy 4.2.2 csatornás, 70 wattos, mélysugárzókkal is kiegészített rendszert épített.

Ez utóbbiaknak köszönhetően a basszusok érzékelhetőek, de amit hallunk, az meg sem közelíti azt, mint amit egy “rendes”, mélyládás audió szett produkál.

A képernyő felső részébe építettek két extra hangszórót, és a termék megkapta a cég OTS+ technológiáját is, aminek köszönhetően elméletileg onnan kéne érkeznie a hangoknak, ahol a képernyőn látjuk a hangforrást.

Az átlagnál komolyabb hangrendszert kapott. Kép: Samsung

Tehát ha például egy kis vonat a jobb felső sarokban halad, akkor a pöfögés is onnan érkezik. Ez így leírva jól hangzik, de az az igazság, hogy a valóságban ez azért annyira nem áll össze. Mindenesetre a hangerő kellően nagy egy átlagos méretű lakáshoz, és zavaró hanghibákkal sem találkozni, de ettől függetlenül tény, hogy hangminőség tekintetében ez a készülék sem képes megközelíteni azt, mint amit egy jobb külső audió rendszer kínál.

Megéri?

A 75 inches, 8K-s Samsung QN800B durván két millió forintba kerül, szóval ebből biztos nem lesz tömegtermék az igen árérzékeny piacnak számító Magyarországon. A modell nem olcsó, ám az is igaz, hogy az átlagos modelleket minden tekintetben lefőzi. A tapasztalataim alapján a kép szuper, a hangzás a megszokottnál egy fokkal jobb, és kitömték egy csomó hasznos extrával is. Így a tudásához képest ez az összeg reális, és aki éppen csúcskategóriás televízió beszerzésén töri a fejét, az nyugodtan számításba veheti ezt a terméket is!

The post Elvarázsolja az agyat, megolvasztja a szívet és kifosztja a pénztárcát az új Samsung csúcstévé first appeared on Forbes.hu.

The post Elvarázsolja az agyat, megolvasztja a szívet és kifosztja a pénztárcát az új Samsung csúcstévé appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés