:
Breaking News

Már van teljesítmény mögöttük, de még hatalmas a perspektíva előttük – 30 sikeres magyar 30 alatt

Már van teljesítmény mögöttük, de még hatalmas a perspektíva előttük – 30 sikeres magyar 30 alatt

A Forbes szerkesztősége idén is szavazott: szerintünk erre a 30 fiatalra biztosan érdemes odafigyelni. Elkészült a legfrissebb és legszerethetőbb Forbes-lista, amin megfér egymás mellett az eltökélt jogvédő, a szemtelenül fiatal kriptoarc, a 61 országban pályát kezdő színész és a 23 éves sörforradalmár.

Nem mindegy, milyen pillanatban kapjuk el a listaszereplőket: fontos, hogy már szemmel látható teljesítmény legyen mögötte, de még hatalmas perspektíva előtte. Legyen self-made, mutasson példát, mutasson mást, mint amit megszoktunk. Minden évben olyan fiatalokat válogatunk be, akik a területükön országos vagy nemzetközi szinten kiemelkedőt alkottak, vagy a háttérinterjúk és a szerkesztőség megítélése szerint erőfeszítésük és attitűdjük példaértékű lehet az olvasók szemében.

Tudjuk, hogy több ilyen fiatal van, mint harminc, és mi folyamatosan keressük őket. Jövőre újabb harmincat mutatunk közülük, addig is, nézzük az idei neveket.

X-Faktor, Hintalovon

Az idei listán szerepel Miller Dávid, színész, zenész, az X-Faktor műsorvezetője. „Azt hittem, castingra hívnak, de csak ott derült ki, hogy nekem kellene másokat castingolnom. Ez egyáltalán nem tetszett, szóval a feladatot is elég felvágott nyelvvel oldottam meg. Mint utóbb kiderült, ez nagyon bejött a producereknek, egy évvel később célzottan az X-Faktorral kerestek meg” – meséli Dávid, hogyan lett 25 évesen a tehetségkutató tízéves történetének legfiatalabb műsorvezetője.

„Mindig a mélyvizes szitukat kerestem, tíz évig úsztam, fent tudok maradni, ha pedig mégsem, derüljön ki minél hamarabb.”
 
 
 

Bárdossy-Sánta Nóra a pázmányos jogi tanulmányai alatt érzékelte, milyen kevés elérhető információ van a gyerekjogokról. Még diploma előtt csatlakozott az akkor induló Hintalovon Gyermekjogi Alapítványhoz, a gyermekjogi központot Gyurkó Szilvi alapítóval hozták létre, négy éve Nóra vezeti, és már az alapítvány szakmai vezetése is az ő kezében van.

Az elmúlt években 1500 gyermekjogi ügyben adtunk tanácsot, ezek ötezer gyereket érintettek. Az egyedi ügyek ugyanolyan fontosak, mint a társadalmi szemléletformálás”

– mondja Nóra a hivatásáról.

Etikus deepfake, kripto, Euronics

Üzlet vonalon is erős a felhozatal: a Colossyan nevű startup ígéretéről már a Forbes.hu-n is többször írtunk. Eredetileg deepfake videók detektálására fejlesztettek technológiát, de a piac éretlensége miatt egy ügyes irányváltással úgy döntöttek, nem megtalálják a deepfake videókat, hanem legyártják – csak éppen etikusan. 2021 nyarán a Day One Capital, az Oktogon Ventures és patinás angyalbefektetők álltak melléjük egymillió euróval, hogy dominálhassák a szintetikus média formálódó piacát. A Colossyan befektetés utáni értékelése most ötmillió euróra, azaz 2,2 milliárd forintra rúg.

Tassonyi Csenge és Bittera Réka mélyítenek a Briefly eredeti, vállalatokat és szabadúszókat összekötő receptjén. Egy komplex, előfizetéses rendszeren működő szabadúszó- és alvállalkozó menedzsmentszoftvert fejlesztenek, ehhez 200 millió forint friss tőke áll rendelkezésükre.

21 évesen debütál Zawiasa Brúnó, a Zgen társalapítója, aki 14 éves kora óta foglalkozik blockchain technológiával és bitcoinnal, (nem, nem lett milliárdos), és csak 19 volt, amikor bátyjával, Róberttel megalapították a Zgent. Blokklánc alapon működő internetes közösségeknek fejlesztenek menedzsment eszközöket, mára több mint húszezer felhasználójuk van, partnereik között ott a Polygon és a Harmony blokkláncok.

Egy volt facebookos mérnök és egy ágrólszakadt, éjjel-nappal Solidityben programozó 18 éves közül mi az utóbbit választjuk, mert ő biztosan szenvedéllyel csinálja

– mondja Brúnó a cég ars poeticájáról.

Fazekas Bálint a klasszikusabb üzleti vonalat képviseli, 13 éves korától iskola mellett járta végig a Vöröskő Kft. ranglétráját egészen raktárosi pozíciótól indulva, a hazai Euronics boltok mögött álló családi cégükben. 23 évesen került a főnöki székbe, ma 800 ember munkájáért felel. Bálint vezetése alatt az Euronics a legnagyobb országos lefedettségű műszaki szakkereskedés lett az országban, árbevétele alapján a második legnagyobb szereplő. Nemrég automata raktárt adtak át (piacukon az elsőt), és januárban 7 milliárd forintnyi zöld kötvényt bocsátottak ki.

HBO, sör, zongora

A besúgó című sorozat két fiatal sztárja, Váradi Gergely és Szőke Abigél is fent vannak a listán. Alig egyetem után (vagy közben) kapták meg a szerepüket az HBO Max 61 országban elrajtolt gigaprodukciójában.

Nem filmben, hanem sörben utazik a 23 éves Cserniczky Botond, a B Bop Fermentory sörfőzője. A magyar kraftforradalom hajnalán, autodidakta módon tanult bele a műfajba. Budapest egyik legrégebbi kraftkocsmáját, a Hopsot is ő viszi, nomád sörfőzőként pedig saját márkájában, az őrült, nem komlódomináns recepteket lefőző B Bop Fermentoryban tud kicsúcsosodni. Kollaborált már a Firsttel, a Monyóval és a Mad Scientisttel, jelenleg nyolc országba exportál. A covid előtti évben százmilliós nagyságrendben termelt különböző projektjeivel.

A lista legfiatalabb szereplője a 19 éves Boros Misi, aki négyéves kora óta zongorázik, máig naponta 7-8 órát gyakorol. 11 évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségek osztályába, 13 évesen Junior Prima Díjat kapott, és debütált a New York-i Lincoln Centerben. Máig több mint 300 koncertje volt Londonban, Milánóban, Párizsban, Stockholmban, Iszlamabadban, Tokióban, Pekingben vagy Sao Paulóban.

A teljes lista további 20 névvel itt böngészhető, a magazinba pedig itt tudsz belelapozni:

The post Már van teljesítmény mögöttük, de még hatalmas a perspektíva előttük – 30 sikeres magyar 30 alatt first appeared on Forbes.hu.

The post Már van teljesítmény mögöttük, de még hatalmas a perspektíva előttük – 30 sikeres magyar 30 alatt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés