:

Nem kell megijedni, ha nem vagy nonstop boldog a kisbabáddal

Nem kell megijedni, ha nem vagy nonstop boldog a kisbabáddal

Roszik Linda, Köhler Kata és Takácsy Márta és pszichológustársaik pár hetes-hónapos babákkal magányosan otthon lévő édesanyáknak tartanak kiscsoportos foglalkozásokat, és az őket érintő fontos témákról beszélgetnek. Mert sokan már attól is megijednek, hogy nem érzik magukat nonstop boldognak a babájukkal kettesben – és az ilyen gondokat hasznos sorstársakkal és szakértőkkel kitárgyalni. A Mamakör sztoriját a májusi Forbesban írtuk meg.

„Mindenkinek nagyon erős élménye van az első babája megszületéséről. Vagy nagyon nehéz volt, vagy nagyon szuper, vagy arra emlékszik, hogy nagyon egyedül volt, esetleg épp arra, hogy voltak körülötte társak. Az én nagyon valamilyen élményem az, hogy külföldön szültem, mindössze néhány hónappal előtte költöztünk Amerikába a férjem munkája miatt, és az ő néhány kollégáján kívül senkit sem ismertünk. Egyértelmű volt, hogy én ott tök egyedül leszek a babámmal” – meséli Roszik Linda, a Mamakör egyik alapítója. (Férje, Halácsy Péter a Prezi alapítójaként ment ki a cégével 2011-ben Kaliforniába.)

Linda már a kiutazás előtt a neten keresgélve rátalált egy San Franciscó-i anyacsoportra, és mindössze öthetes volt a fia, amikor elkezdett rendszeresen összejárni az ottani, hasonlóan pár hetes-hónapos gyermekeket nevelő anyákkal. „És ez nem azért volt nagyon fontos – mondja –, mert külföldi voltam, hanem mert jó volt megosztani a tapasztalataimat olyanokkal, akikkel éppen egy hajóban eveztem.” Két évig voltak kint, addig tartották a kapcsolatot a sorstársakkal, például mindig együtt szülinapoztak, sőt egy idő után a férjek is bekapcsolódtak.

Idén alapítvánnyá váltak

Miután 2013-ban hazaköltöztek, Linda hatalmas veszteségnek érezte, hogy ezt a támogató hálót hátrahagyta. Két pszichológus társával, Köhler Katával és Takácsy Mártával az egyikük nappalijába szervezték az első mamakörös tesztcsoportot. Eleinte persze főleg ismerősöket hívtak, de hírük gyorsan terjedt. „Az első évben szinte lepkehálóval fogtuk az újdonsült édesanyákat, de valahogy nagyon éreztük, hogy ez jó dolog lesz.”

Kidolgozták, milyen témákat érintenek, a szülésélményektől a belső és külső elvárásokon, a hozott szülői mintákon át a párkapcsolat megváltozásáig. 

A munkát azóta is főállásuk mellett végzik, félig-meddig önkéntesek. Mert ugyan a tanfolyami díjból – jelenleg 49 ezer forint – a bérleti díj mellett a csoportvezetők fizetésére is jut, ám az nem éri el a piaci alapú magánrendelés díját. Részben emiatt is váltak alapítvánnyá idén januárban. „Egy ideig kft. formájában működtünk, aztán laza szakmai közösségként, amiben mindenki a vállalkozásával dolgozik, de mégiscsak egy szervezet lett a Mamakör az évek során” – mondja Linda. Az alapítvány átláthatóbb működést tesz lehetővé, és így adományokat is fogadhatnak. Szeretnének bővülni, eljutni vidékre is, legalább a nagyobb városokba.

Kilenc év alatt több mint 140 csoportjuk volt, és nagyjából 750 anyának, családnak segítettek, a babákat pedig, akikkel időt töltöttek, név szerint sorolják a honlapjukon. A várandós, első babás és tesós csoportok mellett rendszeresen felmerül az igény nagyobb babás csoportokra is.

„Sőt, mindig jönnek az anyukák, hogy mikor lesz papakör is, merthogy mesélnek otthon a férjüknek, és nem ritkán ők is szívesen jönnének. És lehetne csoport például koraszülött vagy beteg babák szüleinek, hiszen egy ilyen közös élmény mindig erősebben köti össze az érintetteket.”

Arról, hogy hol tartanak foglalkozásokat, milyen témákról cserélnek tapasztalatot később a Mamakörben kapcsolatba került édesanyák, és hogy igenis ér segítséget kérni a gyereknevelésben, a májusi Forbes Legyél jobb! mellékletében olvashatsz. Lapozz bele a magazinba!

The post Nem kell megijedni, ha nem vagy nonstop boldog a kisbabáddal first appeared on Forbes.hu.

The post Nem kell megijedni, ha nem vagy nonstop boldog a kisbabáddal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés