:
Breaking News

Milliárdos szépségipari cégbe száll be Tiborcz István

Újabb vásárlást jelentett be a Főnix Magántőkealap, a miniszterelnök veje ezúttal a szépségiparba szállna be.

A szállodaipar, az ingatlanpiac és a bankszektor után a szépségiparba is beszáll Tiborcz István, szúrta ki a 444.hu. Erre utal legalábbis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalán kedden megjelent dokumentum, ami alapján a Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Főnix Magántőkealap a Kallos Holding Kft. részére nyújtott tőkebefektetés és a Kallos Holding Kft. által történő üzletrészvásárlás eredményeként közvetett egyedüli negatív irányítást szerez a Kallos Cosmetics Kft. felett.

Családi vállalkozás

A Főnix Magántőkealapot a Diófa Alapkezelő kezeli, ami mögött március óta Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje áll. Az alapkezelő a 10. leggazdagabb magyartól, Jellinek Dánieltől került Tiborczhoz, de nem ez volt az első alkalom, hogy üzleteltek, 2020-ban Jellinek vette meg Tiborcz Appeninn-részvényeit is. Az alapkezelő kiskereskedelmi ingatlanokban (is) érdekelt – a továbbadása azért állt Jellinek érdekében, hogy nagyobb eséllyel kapjon zöld lámpát a GVH-tól az Indotek Auchan-dealje. (Az Indotek csoport a magyar Auchan 47 százalékos tulajdonosa lenne az üzlettel, ami továbbra is a versenyhivatali jóváhagyásra vár.)

Ha a fenti GVH-s szöveg ismerős, nem véletlen: az április eleje óta igencsak aktív Főnix Magántőkealap legutóbb hasonló módon szállt be a három topmilliárdos, Garancsi István, Scheer Sándor és Hernádi Zsolt közös érdekeltségében lévő Kopaszi Gát Kft.-be. (A Forbes legutóbbi milliárdoslistáján Hernádi kivételével mind képviseltették magukat, Garancsi a 16., míg Scheer a 30. helyen.)

A régebbi Forbes-olvasóknak a Kallos márkanév is ismerősen csenghet, a cég két alkalommal (2017-ben és 2018-ban) is szerepelt a legértékesebb magyar cégeket összesítő Magyar 100 listánkon. A Kallos Cosmetics Kft.-t 1991-ben jegyezték be, de a működése jóval régebbre nyúlik vissza, Kallós János 1978-ban alapította.

A jelenleg családi kézben lévő cég árbevétele 2019-ben 5,8, 2020-ban 5,7 milliárd forint volt, ebből mindkét évben jelentős részt, 4,2 milliárd forintot tett ki az exportból származó bevétel.

Egyedüli negatív irányítás – mit jelent?

Egyedüli negatív irányításnak minősül a GVH szerint, ha a tulajdonosok a vállalkozás piaci magatartását meghatározó döntéseket 50 százaléknál magasabb szavazati arányhoz kötik, és a vállalkozásnak csak egy olyan tulajdonosa van, melynek a szavazati joga száz százalékot meghaladó. Azzal, hogy egyedüli negatív irányító lesz, Tiborcz István önálló döntéshozatalra nem lesz képes, csak a döntéshozatal blokkolására.

A keddi bejelentést a GVH még nem hagyta jóvá, de ha a Kopaszi-gátról szóló dealből indulunk ki, Tiborcznak ezúttal sem kell majd sokat várnia, ott mindössze egy hét alatt döntött a hivatal.

Több ebből Ezt nem láttuk jönni: Tiborcz István megvette az egyik leggyorsabban fejlődő magyar bankot Gazdát cserélt a balatonfüredi kikötő – Tiborcz Istvánék nem akárkivel üzleteltek Tiborcztól a közalapítványokig: ügyek, melyekben az EU válaszokat vár Magyarországtól

Spanyolország helyett hazai terjeszkedés

Miközben tavaly ősszel még arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnök veje és családja Spanyolországba költözik, év vége óta Tiborcz komoly terjeszkedésbe kezdett. Az eddig jellemzően az ingatlanpiacon terjeszkedő Tiborcz megvásárolta a Gránit Bank többségi tulajdonrészét, majd az igen komoly portfólióval rendelkező Diófát. És

a jelek szerint nem csökkent az étvágya. A Kopaszi-gáton zajlik Budapest egyik legnagyobb, komplex ingatlanfejlesztése, irodaházak és lakóingatlanok épülnek, egy részüket már át is adták.

A városrész legfontosabb projektje a Mol Campus, az olajtársaság új székháza, amely a város számos pontjáról látható.

The post Milliárdos szépségipari cégbe száll be Tiborcz István first appeared on Forbes.hu.

The post Milliárdos szépségipari cégbe száll be Tiborcz István appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés