:

Elon Musk most már orvosi tanácsokat is osztogat Twitteren

Elon Musk most már orvosi tanácsokat is osztogat Twitteren

Hiába szándékozik megvenni a közösségi oldalt, Elon Musk csak nem akar leállni a Twitteres ámokfutásával: mostanában például orvosi témában is felszólal, ami már csak azért is problémás, mert antidepresszánsokat ajánlgat, ezzel potenciálisan veszélybe sodorva depresszióval élők életét.

A Forbes beszámolója szerint Musk egy olyan tweetre válaszolt, ami az Adderall-lal kapcsolatban fogalmaz meg kételyeket – ő viszont egy másik, Wellbutrin névre hallgató antidepresszánssal megy szembe.

Wellbutrin is way worse than Adderall imo. It should be taken off the market.

Every time that drug has come up in conversation, someone at the table has a suicide or near suicide story.

— Elon Musk (@elonmusk) April 30, 2022

Mindkét gyógyszer befolyásolja a neurotranszmittereket, vagyis azokat a vegyi anyagokat, amelyeket az agy idegsejtjei használnak az egymással való kommunikációhoz. Ezek a gyógyszerek viszont különböző kategóriákba tartoznak. A Wellbutrin, általános nevén bupropion, egy aminoketon-antidepresszáns, vagyis egy dopamin-újrafelvétel-gátló, míg az Adderall, amelyet általánosan dextroamfetamin/amfetamin néven ismernek, a központi idegrendszer stimulánsa. A Wellbutrin és az Adderall erősségei, korlátai, kockázatai és hasznossága attól függ, hogy milyen konkrétan használják őket. Musk tweetje olyan, mintha az almát hasonlítaná össze a körtével.

Orvosi tanácsokat azért felelőtlenség ilyen követőbázissal és befolyással osztogatni, mert Musk nem szakember, mégis sokan hallgathatnak rá, ha ilyeneket oszt meg. Depresszió esetében pedig ez akár nagyon komoly következményekkel is járhat. Még akkor is, ha ott van, hogy „imo”, ami valószínűleg az „in my opinion”, vagyis a „véleményem szerint” rövidítése.

Nagy Nikoletta további cikkei Magyar kutató munkája segíti megérteni a daganatok kialakulásának okaitMegvan, mennyi UV-fény pusztítja el a koronavírustNem jelent nagyobb veszélyt a COVID-19 a rákot túlélőkre

The post Elon Musk most már orvosi tanácsokat is osztogat Twitteren first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés