:

Ezek a leggyakoribb rossz jelszavak

Ezek a leggyakoribb rossz jelszavak

A jelszavak világnapja alkalmából az N-able szakértői összeszedték a legfontosabb jelszóval kapcsolatos tippjeiket és gondolataikat – írja a biztributor. Egy dologban mindannyian egyetértettek: a jelszavakat ki kell egészíteni MFA-val (Multi-Factor Authentication – többfaktoros azonosítás) vagy minimum 2FA-val (Two-Factor Authentication – kétfaktoros azonosítás).

Az adatlopások közel 80%-át lopott, feltört jelszavakkal követik el. Természetesen léteznek más típusú támadások is – a rosszindulatú programoktól a social engineeringig -, de ez is mutatja, hogy a jelszavak központi szerepet játszanak bárki biztonsági helyzetében. Ezért kiemelten fontos, hogy a felhasználók mind otthoni, magán, mind pedig munkahelyi környezetükben is megfelelő jelszavakat használjanak, kiegészítve az előbb említett MFA-val vagy 2FA-val. Sőt, az sem árt, ha jelszómenedzsereket, jelszószéfeket alkalmaznak.

Aggasztó például, hogy még mindig rengetegen használják jelszóként a házi állatuk nevét, vagy éppen a születési dátumukat. Az N-able adatai alapján kijelenthető, hogy az emberek nagy része még mindig nem használ egyedi, erős jelszavakat. Még aggasztóbb tény az N-able szerint, hogy a Fortune 1000 alkalmazottak nagyjából 76%-a használta ugyanazt a jelszót a vállalati e-mail címéhez és másik fiókjaihoz is. Ez azt mutatja, hogy még az erős biztonsági intézkedéseket megengedni tudó nagyvállalatoknál is széles körben elterjedt jelszóproblémák vannak.

A leggyakrabban használt jelszavak listája évről-évre ugyanazokat a jelszavakat tartalmazza.

Ami önmagában nem lenne nagy baj. A gond az, hogy ezeket a jelszavakat rendszeresen használják is az emberek. Íme a top 10 legrosszabb jelszavak listája:

disztributor

Tippek a sziklaszilárd jelszókhoz:

Alkalmazzanak egyedi, erős jelszavakat. Lényeg: legalább 8, de inkább még több karakterből álljon az alfanumerikus és speciális karaktereket tartalmazó jelszó. Az egyedi jelszavakhoz csak az adott illetékes személynek legyen hozzáférése. Használjanak többfaktoros (MFA) vagy kétfaktoros (2FA) hitelesítést. Ne jelentkezzenek be (vagy adják meg a hitelesítő adataikat) nem megbízható/ügyfél által használt eszközökről. Ne írják fel sehova sem a jelszavakat. Használjanak jelszókezelőt, jelszószéfet. Minden bejelentkezési felületen más jelszót használjanak. Alkalmanként cseréljék a jelszavakat. A régi jelszavakat NE használják fel újra. Időnként ellenőrizzék, hogy jelszavaik kompromittálódtak-e. A használatban lévő eszközök alapértelmezett jelszavait változtassák meg. Kerüljék a nyilvános wi-fi hálózatok használatát. Ha mégis csatlakoznak egy ilyenre, akkor ne lépjenek be olyan oldalakra, ahol a belépéshez jelszót kell megadni. Nyilvános hálózatok használata esetén kényes, például online banki tevékenységeket ne végezzenek. Frissítsék a böngészőjüket. A régi böngészőverziókban biztonsági rések lehetnek, így érdemes azonnal frissíteni, amint felajánlja a böngésző azt. Nagy Nikoletta további cikkei Mérgező vegyi anyagok lehetnek a gyerekeknek gyártott, környezetbarátnak hitt termékekbenElon Musk most már orvosi tanácsokat is osztogat TwitterenMagyar kutató munkája segíti megérteni a daganatok kialakulásának okait

The post Ezek a leggyakoribb rossz jelszavak first appeared on 24.hu.