:

Iszonyatos bukás lehet amerikai hadsereg csodaszemüvege

Iszonyatos bukás lehet amerikai hadsereg csodaszemüvege

Varázslatos képességekkel és lehetőségekkel kecsegtet az amerikai hadsereg által a Microsofttal közösen kifejlesztett AR-VR headset, az IVAS. Azonban a friss jelentések szerint pont azok utálják, akiknek használniuk kellene, és ez a 22 milliárd dolláros projekt elkaszálását is jelentheti.

Az amerikai hadsereg a kilencvenes évek közepe óta kísérletezik a fejre illeszthető, kijelzőkkel Az amerikai hadsereg a kilencvenes évek közepe óta kísérletezik a fejre illeszthető, kijelzőkkel ellátott headsetekkel.

A hadsereg régóta kísérletezik speciális szemüvegekkel. Kép: Microsoft

Ezek az első időszakban a kiképzésben, a szimulációs szoftverek használata során játszottak szerepet a Magic Lens fantázianéven futó eszközök, de az elmúlt egy évtizedben az ilyen kiegészítők harctéri alkalmazásáról is egyre több szó esett.

2019-ben a dolgok aztán élesre fordultak, hiszen a Microsofttal kötött megállapodást követően megszületett az IVAS (Integrated Visual Augmentation System – Integrált Kiterjesztett Vizualizációs Rendszer) program, amelynek célja az volt, hogy két éven belül használható és bevethető eszközt, illetve ökoszisztémát tegyenek le az asztalra.

Hogy a projektet mennyire komolyan gondolták, azt tökéletesen alátámasztja, hogy durván 22 milliárd dollárt, azaz olyan 7850 milliárd forintot szántak rá.

Mi volt a cél?

A koncepció az volt, hogy egy olyan viselhető tegyenek le az asztalra, azaz a katonák fejére, amely egy többfunkciós, kommunikációs, navigációs, döntési hozatalt elősegítő és biztonsági eszközként szolgál. A különféle vezeték nélküli adatátviteli eljárásokat támogató, integrált GPS egységgel ellátott, HoloLens 2 alapú berendezésbe épített megjelenítők AR (kiterjesztett valóság – a felhasználó látja a valódi világot és arra helyezik rá az információkat) és VR (virtuális valóság – a felhasználó csak a digitálisan létrehozott tartalmat látja) módban is. Jöjjön néhány konkrét példa, hogy mire is lehet használni egy ilyen masinát!

A katona valós időben láthatja az éppen megrohamozott épület alaprajzát, rajta a saját pozíciójával.A mesterlövész szeme előtt a képernyő egyik sarkában valós idejű információk jelennek meg a páratartalomról, hőmérsékletről, a szél sebességéről és a célpont távolságáról.A sofőr szemüvege navigációs berendezéssé alakul, és folyamatosan iránymutatást kap, hogy mikor merre kell fordulnia, illetve információval látják el a környező utcák, utak állapotáról.Személyre szabottan lehet parancsokat kiadni.A katonák a járművekre szerelt külső kamerák képét is megjeleníthetik a speciális szemüvegen, így pontosan tudja mi vár rá, amikor kilép a páncélozott csapatszállítóból. Sőt, akár a közelben található drónok vagy biztonsági kamerák által látott kép megjelenítésére is van mód.Átlát a füstön, éjjellátó funkciókkal is rendelkezik.

Ez így önmagában tényleg remekül hangzik, és egy olyan eszköz képét festi le, ami nagyon-nagyon hasznos lehet harci szituációban. Döntő tényezővé válhat, radikálisan felgyorsíthatja a döntéshozást és óriási mértékben csökkentheti az esetleges veszteségeket. A fejlesztők által hivatalosan elérhetővé tett, katonáktól származó visszajelzések pedig mind rendkívül pozitívak voltak. A dologgal valami azonban még sem stimmel….

Sokkoló Pentagon jelentés

Az előzetesen kiírt céldátum 2021 volt, ekkora kellett volna bevethető állapotúvá válnia az IVAS rendszernek. Azonban erre mind a mai napig nem került sor, és jelenleg úgy fest, hogy az IVAS legkorábban 2022 szeptemberében állhat szolgálatba.

Nem haladnak flottul a dolgok. Kép: U.S. Army

Emellett a kongresszus egy tavalyi döntésének értelmében a finanszírozási keret 25 százalékát visszatartják, mert a hadsereg nem válaszol érdemben a késés okaira vonatkozó kérdésekre. Ez azonban még mind semmi, hiszen 2022 áprilisának végén megjelent a Pentagon jelentése a projektről, amely sokkoló megállapításokat tartalmaz. A számos kitakart, érzékeny részt is tartalmazó dokumentum szerzői nem finomkodtak, hiszen számos komoly problémára világítanak rá.

A riportból kiderül, hogy a vizsgálatok szerint rengeteg a negatív visszajelzés az eszközzel és a technológiával kapcsolatban, amelyet eddig a fejlesztők elhallgattak.

Emellett a jelentést készítő főfelügyelő azt is megállapította, hogy a hadsereg nem dolgozott ki százalékos vagy más egzakt mérőszámot annak megállapítására, hogy a rendszer elfogadható-e. Az a meglátásuk, hogy a tesztelésben eddig részt vevő katonák jelentős részének fogalma sincs arról, hogy az IVAS-t mire és hogyan kéne használni, és mit jelent a megfelelő működés.

Sok katona elégedetlen a technológiával. Kép: Microsoft

Azt az ajánlatot tették, hogy a következő, katonákat is érintő tesztidőszak előtt alakítsanak ki egy ilyen szisztémát, amely visszakereshető, összehasonlításra is alkalmas adatokat tartalmaz. A jelentés szerint a hadsereg nem határozza meg egyértelműen a küszöbértékeket és a célkitűzéseket az IVAS hatékonyságának mérésére, és konkrétan felszólítja, a fejlesztést felügyelő helyettes államtitkárt, hogy oldja meg ezt a szituációt. De mindez semmi ahhoz képest, hogy a Pentagon jelentése tartalmazza azt is, hogy olyan eszközt kell kifejleszteni, amelyet a katonák hasznosnak találnak és szívesen alkalmaznak a céljaik elérése érdekében.

Amennyiben ez nem történik meg, akkor egyszerűen nem fogják használni a technológiát, és ez végső soron mintegy 22 milliárd dollárnyi adófizetői pénz elpazarlását jelenti.

Ilyen megállapításokat pedig egy alapvetően sikerre ítéltetett projekt kapcsán nem szokás tenni. Arról már mi is írtunk korábban, hogy a “civil” felhasználóknak szánt HoloLens programot a Microsoft minden bizonnyal elkaszálja, de eddig úgy tűnt, hogy a katonai megrendelés életben tartja a technológiát. Hát most viszont biztos, hogy már ez sem száz százalék: benne van a pakliban, hogy dicstelen véget ér a csodaszemüveg, aminek a hadviselés megreformálását szánták, és amelyre elköltötték Ciprus éves GDP-jének megfelelő összeget.

Nyitókép: U.S. Army

The post Iszonyatos bukás lehet amerikai hadsereg csodaszemüvege first appeared on Forbes.hu.

The post Iszonyatos bukás lehet amerikai hadsereg csodaszemüvege appeared first on Forbes.hu.