:

Orbán: Vétózunk, történelmi kudarc lenne a szankciós csomag

Az EU a héten egyedi kivételekkel kiegészítve akarta elfogadtatni a tagállamokkal a hatodik Oroszország elleni szankciós csomagját, aminek a leghangsúlyosabb része az olajembargó. Magyarország vétózik.

Miközben a magyar nyelvű interneten egyre többször fut bele az ember a lengyel állami kampányba, ami arról szól, hogy meg kell állítani Oroszországot (akár úgy is, hogy nem veszünk tőlük több szénhidrogént), a színfalak mögött komolyan egymásnak feszültek az EU embargóterve miatt a tagállamok.

Nemcsak az orosz kőolajnak erősen kitett Szlovákia vagy Magyarország, de a meredeken emelkedő üzemanyagárak miatt a déli tagállamok is (Spanyolországban történelmi rekordon a dízel ára, például) kritikusak a brüsszeli tervekkel. Ma úgy tűnt, hogy ennek ellenére a tagállamok konszenzusra jutnak.

A Financial Times megszerezte azt a levelet, amit a magyar kormányfő maga írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, és több részletet is közölt belőle. Orbán azt írta:

Magyarország nem támogatja a hatodik szankciós csomagot.

A levélben a következők szerepelnek:

történelmi kudarc lenne elfogadni a hatodik szankciós csomagot;az orosz kőolajimport letiltásához nem adottak az előfeltételek;gyors és hatalmas, ráadásul redundáns, piaci alapon nem finanszírozható beruházásokkal lehetne ellensúlyozni az orosz import hiányát, az ehhez szükséges források csak papíron vannak meg;a kiszolgáltatott tagállamokat aránytalanul sújtja az embargó és a szankciók terve, mert az egekbe löki az energiaárakat (amik 40 éves csúcson vannak most is), miközben nem kompenzálja őket megfelelően; a csomag aláássa a magyar energiabiztonságot, de túllő az európai konszenzuson is; nem lehet olyan helyzetet teremteni, ami Magyarországnak nagyobb kárt okozna, mint Oroszországnak.

Von der Leyen korábban egyéves haladékról beszélt a kelet-európai tagállamok kapcsán, de ezt keveselték a csehek és a szlovákok is. Utóbbiak egy 3-3,5 éves engedmény mellett belemennének a csomag elfogadásába, pedig sokkal jobban kitettek az orosz kőolajszármazékoknak, mint mi.

Pénteken lehet döntés az ügyben, kérdés, mivel győzhető meg a magyar kormány, amely a legélesebben ellenezte eddig is az embargót, és a csomagot kritizálók közül az egyetlen, amely a korrupciós kockázatok miatt még nem férhetett hozzá a covid után megszavazott EU-s újjáépítési pénzekhez.

The post Orbán: Vétózunk, történelmi kudarc lenne a szankciós csomag first appeared on Forbes.hu.

The post Orbán: Vétózunk, történelmi kudarc lenne a szankciós csomag appeared first on Forbes.hu.