:

Fél év után tért haza négy űrhajós a Földre

Fél év után tért haza négy űrhajós a Földre

Biztonságosan visszatértek a Földre péntek hajnalban a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai – írja az MTI. Ez volt a harmadik olyan csapat, amelyet a SpaceX űrhajójával vittek fel hosszabb időre a világűrbe. A kapszula Florida közelében, a Mexikói-öbölben landolt.

A Crew Dragonnal a NASA három amerikai asztronautája és egy német űrhajós tért haza, akik november 11-én érkeztek az ISS-re. A 61 éves Tom Mashburn már háromszor járt a világűrben, három társa, a 44 éves Raja Chari, a 34 éves Kayla Barron és az 52 éves Matthias Mauer viszont most először.

A SpaceX-et 2002-ben alapította Elon Musk. A vállalat egy szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétákat és a Dragon kapszulákat a NASA számára. A felbocsátáshoz szükséges infrastruktúra az űrhivatalé, a repülést és a landolást viszont a SpaceX központjából irányítják Los Angelesben.

Aubrey GEMIGNANI / NASA / AFP

A november óta az ISS-en tartózkodó űrhajósok több száz tudományos kísérletet hajtottak végre. Megvizsgálták többek között az űrben termesztett gyapot sejtjeinek tulajdonságait, különféle gázok gyulladását mikrogravitációs környezetben és az állomáson lévő baktériumok genetikai állományát. Új robotokat is kipróbáltak, valamint betakarították az űrállomáson termesztett chilipaprikát.

A SpaceX eddig hét emberes missziót hajtott végre, ötöt a NASA-nak, kettőt pedig magánügyfeleknek. Emellett több tucatszor szállított már rakományt az ISS-re.

The post Fél év után tért haza négy űrhajós a Földre first appeared on 24.hu.