:

Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok, íme a számok

Májusra megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés miatt tovább csökkenhet a piaci hitelek iránti kereslet.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az idei év márciusában a bankok által folyósított piaci lakáshitelek átlagkamata 5,26 százalékos volt. Azt, hogy mekkora kamatemelkedés történt az elmúlt hetekben, mindennél jobban mutatja, hogy a money.hu kamattükre szerint a májusban eddig kamatváltozást bejelentő hat bank esetében

a legkedvezőbb kamat több, mint 110 bázisponttal magasabb, 6,39 százalék

– olvasható a Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményben.

Ráadásul míg a jegybank által kimutatott kamat átlagkamat – azaz a hitelfelvevők jó része ennél a szintnél olcsóbb hitelről álmodhatott – a mostani top-kamat külön feltételekhez kötött, így a nagyon jó adósoknak kínált termék. Az átlag alatti minősítésű adósoknak, illetve az 5 éves fixálás mellett kitartóknak úgy fest, a kétszámjegyű hitelkamatokhoz is hozzá kell szokniuk.

Bezuhanhat a folyósítás

A money.hu szakértői szerint a piaci kamatozású lakáshitelek iránti kereslet további visszaesése várható –

nagy kérdés, hogy a zöld hitelek kifutásával mennyire tudják majd a piaci igényeket kielégíteni és így a folyósított volument fenntartani az állami (kamat)támogatott hitelkonstrukciók,

emiatt pedig a piaci lakáshitelek esetében tovább folytatódhat a kereslet visszaesése.

A májusi emelők

Az OTP Banknál májusban a Fix5 lakáshiteleknél 185, a Fix10 konstrukcióknál 91, a Fix20 jelzáloghiteleknél 54 bázispontos kamatemelés történt.  Ezenfelül a 31 millió forintot meghaladó hitelösszegre adott kamatkedvezmény mértéke 140 bázispontról 100 bázispontra csökkent. A legkedvezőbb ajánlatot most 9,4 százalékon kapjuk az OTP-től, 31 millió forint feletti összegre, 10 éves kamatperiódusra.  Az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamata 103-103 bázisponttal emelkedett a Gránit Banknál, az 5 éves kamatperiódusú lakáshitel THM-je 8,84, a 10 évesé 8,29 százalék.A Raiffeisen Banknál a korábbiaknál 80 bázisponttal magasabb kamaton vehetünk fel 5 évre fixált kölcsönt. A 10 éves kamaperiódusú lakáshitelek kamata 0,6 százalékponttal, a 20 éves végig fix kölcsönöké 75 bázisponttal emelkedett. A 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek legkedvezőbb kamata 6,39, 10 éves fixálás mellett.A K&H Bank új ügyfelei április végétől már nem kapnak 80 vagy 160 ezer forintos jóváírást hiteligénylés esetén annak függvényében, hogy 10 millió forintnál kisebb vagy nagyobb hitelt igényeltek.A CIB Banknál viszont év végéig tovább él a végig fix kölcsönök 40.000 forintos és az államilag támogatott otthonteremtő hitelek 70.000 forintos jóváírási akciója, Az 5 éves kamatperiódusú MFL 0,94, a 10 éves fixált fogyasztóbarát kölcsön 0,55 százalékponttal drágult. A legkedvezőbb ajánlat 6,7 százalékon elérhető.

A megváltozott személyi kölcsönökről itt, a lakáshitelekről pedig itt írtunk bővebben. 

The post Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok, íme a számok first appeared on Forbes.hu.

The post Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok, íme a számok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés