:

Hivatalos: eladták, de nem angol kezekbe kerül a Chelsea futballklub

Hivatalos: eladták, de nem angol kezekbe kerül a Chelsea futballklub

A Los Angeles Dodgers tulajdonosa, Todd Boehly által vezetett konzorcium lett a befutó, az angol Premiere League egyik patinás csapata, a Bajnokok Ligája címvédője így amerikai kezekben kerül.

Boehly a Dodgers résztulajdonosa, az üzletben pedig fontos finanszírozó partnere a Clearlake Capital befektetési cég, a 2006-ban alapított társaság főleg az iparba, IT-ba és energetikába fektetett. A konzorcium tagjai még Mark Walter, a Guggenheim Partners befektetési cég vezetője, aki szintén érdekelt a Dodgers baseball franchise-ban, és Hansjörg Wyss svájci milliárdos (ő orvostechnikai eszközöket gyártó cégéből gazdagodott meg).

A klub maga jelentette be, hogy 4,25 milliárd fontért kerülhet a hatósági jóváhagyások után a csapat az új tulajdonosi körhöz. Ez elképesztően magas összeg, elképzelhető, hogy ez volt a mérleg nyelve. A csapatot az Ineos-alapító Jim Ratcliff is meg akarta szerezni, hogy újra angol kézbe kerüljön.

Üzlet Forbes 6 perc olvasás
Globális szörnyetegek keresik a szurkolók kegyeit: a 25 legértékesebb sportbirodalom
Üzlet Forbes 9 perc olvasás
Élete alkonyán, egy stadion hátán jutott fel a csúcsra a milliárdos, a világ egyik legnagyobb sportmogulja
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
300 milliárdos üzlet a láthatáron: először lehet közép-európai tulajdonosa nagy angol futballklubnak

A csapatot 19 év után adta el Roman Abramovics, Putyin-közeli oligarcha, az orosz-ukrán háború miatti szankciók őt és vagyontárgyait is érintették, a Chelsea komoly megkötésekkel tudott csak működni, így Abramovics úgy döntött, inkább eladja a klubot.

Korábban azt is mondta, hogy az üzletből befolyó összeget a háború áldozatainak megsegítésére fogja költeni teljes egészében. Most megerősítették, hogy az összeg egy befagyasztott brit számlára kerül majd, és valóban karitatív célokra költik majd el (valószínűleg egy alapítványon keresztül).

A vételárból 2,5 milliárd ment a részvényekre, további 1,75 milliárdot a stadionba, a női csapatba, az akadémiába és a Chelsea alapítványba fektetnek. A hírek szerint Abramovics a török ligában nézett ki magának egy új csapatot.

A Manchester United és a Liverpool után ezzel újabb nagymúltú angol klub került többségi amerikai tulajdonba.

The post Hivatalos: eladták, de nem angol kezekbe kerül a Chelsea futballklub first appeared on Forbes.hu.

The post Hivatalos: eladták, de nem angol kezekbe kerül a Chelsea futballklub appeared first on Forbes.hu.