:

Óceánokon át utaztatják luxushajóikat az elkeseredett orosz oligarchák

Óceánokon át utaztatják luxushajóikat az elkeseredett orosz oligarchák

Az orosz-ukrán háború miatt szankcionált orosz oligarchák folyamatos mozgásban tartják luxushajóikat, hogy kibújjanak az őket sújtó szankciók alól. A Bloomberg kiderítette, merre menekítették a jachtokat a lefoglalás elől.

Az orosz-ukrán háború pénzügyi szankcióinak következményeként az orosz oligarchák villái, repülőgépei és hajói ellen indítottak támadást, összességében pedig több mint egy tucat orosz tulajdonú luxushajót foglaltak le eddig a különböző kormányok világszerte.

Így járt 325 millió dollár értékű Amadea megajacht is, ami az amerikai kormány feltételezése szerint a milliárdos Szulejman Kerimov orosz üzletember tulajdona.

A Karib-térségből induló hajó 500 000 dollárnál is több üzemanyagot használhatott el a 18 napos útja során, amíg a Fidzsi-szigeteki hatóságok az amerikaiak kérésére le nem foglalták.

Az eset után az orosz oligarchák luxushajóikat az óceánokat átszelve olyan helyekre utaztatták, ahol kevés a valószínűsége, hogy lefoglalnák azokat. A Bloomberg a Spire Global Inc. céggel együttműködve nyomon követte a szankciós listán szereplő, a Kremlhez közel álló orosz mágnásokhoz köthető jachtok leghosszabb útjait.

Több ezer kilométert szelik a hullámokat az oligarcha-jachtok.

Lassan sehol nem tudnak elbújni

Az elmúlt hónapokban a szankcionált orosz oligarchák hajói olyan helyeken bukkantak fel, ahol előtte sosem jártak és jóval hosszabb utakat tettek meg, mint amennyit általában szoktak – mondta Simão Oliveira, aki a jachkövető rendszert kiépítő Spire web- és alkalmazásfejlesztője.

A Bloomberg megszólaltatta egy tengerbiztonsággal foglalkozó cég vezérigazgatóját is, aki szerint az üzletemberek olyan úticélokat keresnek a jachtjaik számára, amik kívül esnek a szankciók hatókörén, de gyakran csak a megérkezésük után jönnek rá, hogy tévedtek és

nem igazán van már olyan hely, ahol egy orosz luxushajó feltűnés nélkül lehorgonyozhatna.

Szulejman Kerimov jachtja utazott a legtöbbet Ukrajna lerohanása óta, de legalább öt másik luxushajó tett meg 5000 tengeri mérföldnél (egy tengeri mérföld csaknem két kilométer) is többet annak érdekében, hogy elérjék az olyan biztonságosnak tekinthető úticélokat, mint Törökország, a Seychelle-szigetek, Dubaj, Maldív-szigetek vagy Oroszország. A Spire elemzése szerint az Amadea 8358 tengeri mérföldet utazott február 24-e óta, ami az előző évben megtett útitávjának majdnem felét teszi ki.

Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Ennyi orosz vagyont fagyasztott be az EU
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Abramovics hétmilliárd dollárnyi vagyonát zárolták Jersey szigetén
A jó élet Fekete Emese 3 perc olvasás
Ringatózz orosz oligarchák jachtján! Bécsben

A hajó, amin helikopterleszálló és mozaikcsempével kirakott medence is található, március 12-én indult a Karib-térségből a Panama-csatornán keresztül Mexikó felé, hogy miután megállt üzemanyagért, tovább induljon a Fidzsi-szigetekre. Ott április 12-én horgonyzott le, a szükséges engedélyekkel azonban nem rendelkezett, a hatóságok pedig az USA kérésére lefoglalták a luxushajót. A Fidzsi-szigeteki Legfelsőbb Bíróság a héten zöld utat adott az amerikai és a helyi hatóságoknak az Amadea lefoglalására.  A hajó bejegyzett tulajdonosát, a Millemarin Investments Ltd.-t képviselő ügyvéd a végzés felfüggesztését kérte, és azt állítja, hogy a hajó egy másik orosz üzletemberé, nem pedig Kerimov tulajdona, ahogy az amerikai kormány állítja. Kerimovot márciusban az Egyesült Királyság és az Európai Unió is szankciókkal sújtotta Vlagyimir Putyin elnökhöz fűződő kapcsolatai miatt.

Oleg Deripaszka Clio nevű 65 millió dollárt érő jachtja tette meg a második leghosszabb utat, 7374 tengeri mérföldet február óta, amihez körülbelül 340 ezer dollárnyi üzemanyagra volt szüksége.

Putyinnal ápolt szoros kapcsolata miatt a szankciós listára kerülő Deripaszka hajója épp a Maldív-szigeteken állomásozott a háború kitörésekor. A Bloomberg szerint március 20-án a hajó már úton volt Dubaj felé, onnan visszafordult a Maldív-szigetek irányába, majd pedig a Szuezi-csatornán keresztül utazott Isztambul felé.

Az oligarchát az orosz elnök lányaival egy napon vonta szankciók alá az Európai Unió.

A lista harmadik helyén álló, 500 millió dollár értékű Nord 6701 tengeri mérföldet tett meg az elmúlt időszakban. Az Alekszej Mordasov milliárdos tulajdonában álló luxushajó, amin két helikopterleszálló és egy moziterem is megtalálható, a Seychelles-szigetekről indult, aztán Sri Lankát érintve Vlagyivosztokig utazott, körülbelül 465 ezer dollárnyi üzemanyagot felhasználva.

Borítókép: Phi Jacht. Fotó: Royal Huisman

The post Óceánokon át utaztatják luxushajóikat az elkeseredett orosz oligarchák first appeared on Forbes.hu.

The post Óceánokon át utaztatják luxushajóikat az elkeseredett orosz oligarchák appeared first on Forbes.hu.