:

Eljött a nap, amiről Putyin azt gondolja, csak az övé lehet

Eljött a nap, amiről Putyin azt gondolja, csak az övé lehet

A mai a győzelem napja Oroszországban, amikor a II. világháború végét és a náci Németország legyőzését ünneplik. Nem tudni, mire készül az orosz elnök.

Ha minden Vlagyimir Putyin orosz elnök tervei szerint haladt volna, akkor ma bejelenthetné Ukrajna demilitarizálását és nácítlanítását és egy új, számára kedves bábkormánnyal már akár a békekötésen is túllenne. Nem így alakult, így az egész világ azt találgatja, mit jelenthet be ma az orosz elnök.

Így várják a győzelem napját

Az oroszok elfoglalták Herszont és a hétvégén már magasrangú hivatalnokok is beszéltek arról, hogy maradnak (lehet, hogy a terület később cserealap lesz);Nagy nehezen az ellenőrzésük alá vonták Mariupolt is, de az Azovsztal acélműben még kitartanak az ukrán katonák. A hétvégén sikerült evakuálni innen a civileket – Kijev szerint. Az oroszok jelentős veszteségeket szenvedtek és jelentős sikert nem nagyon tudnak felmutatni, Harkivnál ellentámadásba lendültek az ukránok, Kijev ostromába az orosz sereg bele sem kezdett. A keleti fronton sem tudnak lendületesen haladni, és sok a veszteségük itt is. Az oroszok ugyanakkor elmondhatják, hogy gyakorlatilag elvágták az Azovi-tengertől Ukrajnát, megteremtették a szárazföldi kapcsolatot a szakadár keleti megyék és a Krím között. Ez a veszteségek ellenére is komoly siker nekik és jelentős veszteség egyelőre Ukrajnának. Az oroszok folytatták a civil lakosság elleni terrorbombázásokat, a hétvégén egy iskolát is lebombáztak, 60-an halhattak meg a támadásban. Harkiv bombázás után 2022 március végén. Fotó: Marienko Andrij / Unian

A Nyugat is készült május 9-re

Az amerikai first lady, Jill Biden Kárpátaljára látogatott, ahol találkozott Zelenszkij feleségével, Olena Zelenszka először mutatkozott nyilvánosan a háború kitörése óta. A kijevi amerikai követség újra kinyitott. Justin Trudeau is Ukrajnába ment, Irpinybe is ellátogatott. A G7 csúcsot direkt a mai nap elé időzítették, hogy egységet mutassanak: megállapodtak abban, hogy még jobban el kell szigetelni gazdaságilag az oroszokat, és amilyen gyorsan lehet, leválnak az orosz olajról is. A tagállamokat tömörítő Európai Unió Tanácsa egységes az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciócsomag elfogadásának szükségességét illetően – közölte közös közleményben az uniós tanács és az Európai Bizottság tegnap este. A németek május 8-án emlékeznek meg a II. világháború lezárásáról, a német kancellár Olaf Scholz televíziós beszédében kiállt Ukrajna mellett.

A mai fontos és szimbolikus nap Putyinnak és a nácítlanításról beszélő orosz propagandának is, a világ azt találgatta, mire készül az orosz elnök, jön-e újabb fordulat?

A lehetséges szcenáriók között ott van, hogy:

Moszkva hadüzenetet küld Kijevnek és mostantól háborúnak hívja a háborút (a speciális katonai művelet helyett);Putyin elrendeli az általános mozgósítást (ehhez nem árt egy hadüzenet sem); Putyin és a propaganda megpróbálja sikerként eladni Herszon és Mariupol bevételét és/vagy a szélsőjobboldali Azov-ezreddel való leszámolást (még ha ez addig nem is történik meg).Az elnök maga jelenti be, hogy az elfoglalt területek egy részére Moszkva igényt tart (eddig hivatalosan ezt a célt tagadták). Putyin nem tesz hangzatos bejelentést, ráerősít az eddigi narratívára.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a mai katonai díszszemle után Putyin mire készül. Óvatos becslések szerint is legalább 15 ezer áldozata van már orosz oldalról a harcoknak, mindössze több mint két hónap alatt (ez rengeteg), és ez már akkora szám, ami kérdéseket vethet fel a háborút eddig támogató orosz közvéleményben is, legalább is arról, tényleg olyan fényes sikereket érnek-e el az orosz csapatok, mint ahogy azt a Kreml állítja.

Akárhogy is:

május 9-ét a szovjet nosztalgiára egyre erősebben rájátszó Putyin magának akarja, még akkor is, ha az általa megálmodott győzelem messzebb nem is lehetne tőle.

The post Eljött a nap, amiről Putyin azt gondolja, csak az övé lehet first appeared on Forbes.hu.

The post Eljött a nap, amiről Putyin azt gondolja, csak az övé lehet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés