:

Putyin: Mi kerestük az együttműködést – rövid, de szürreális beszéd a Győzelem napján

Putyin: Mi kerestük az együttműködést – rövid, de szürreális beszéd a Győzelem napján

Alulmúlta a várakozásokat Vlagyimir Putyin győzelem napi beszéde. Bár nem üzent hadat és nem hirdetett győzelmet sem, a rövid beszéd sokat elárul a Putyin-rezsim kommunikációjáról a háborúban fáradó hátországban.

A Győzelem napján Oroszország nagyszabású katonai felvonulással és díszszemlével ünnepli második világháborús győzelmét. Vlagyimir Putyin nem mondott sok nyilvános beszédet azóta, hogy február 24-én megtámadta Ukrajnát, és többen spekuláltak arról, hogy a parádén Putyin hivatalosan is háborúnak kiálthatja ki az eddig „speciális katonai műveletnek” hívott offenzívát, bejelentheti Mariupol elfoglalását, vagy akár teljes győzelmet hirdethet. Egyik sem történt meg, de azért így is belefértek meredek állítások.

„Ukrajna atommal fenyegetett”

A nyugat és Ukrajna összehangolt, nyílt fenyegetésére adott válaszról Oroszország „szuverén, erős országként” helyesen döntött – mondta Putyin, aki már a beszéd első percétől az Ukrajnában zajló „katonai hadműveletről” beszélt. Szerinte Ukrajna atomfegyverekkel fenyegetett, a nyugati támogatói pedig fegyverszállítmányokkal segítették Oroszország „történelmi területeinek támadását.”

Mi kerestük az együttműködést, egyezményeket írtunk alá, de minden hiábavaló volt”

– mondta az orosz elnök, így szerinte az előzetes támadás volt az egyetlen lehetséges megoldás.

„A donbászi emberekért és az orosz hazáért küzdenek”

A második világháborús győzelmüket a mostani „nácitlanító” missziójuk felemlegetésével hozta párhuzamba, és arra kérte a katonákat és a hátországot, hogy ne felejtsék el, az Ukrajnában harcolók a „donbászi emberekét és az orosz hazáért küzdenek.” Ezután egyperces csöndre szólította fel a résztvevőket az elesett katonákra emlékezve, akik halála „mindannyiuk tragédiája és pótolhatatlan veszteség a családok számára.” Bejelentette, hogy az elesettek családjainak azonnali segítséget nyújt az állam.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) háborús veteránokkal találkozik a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Fotó: MTI via orosz elnöki sajtószolgálat

Elmaradt a légiparádé

Putyin beszéde után hangos üdvrivalgás tört ki, lejátszották a himnuszt, majd elkezdődött a parádé a harckocsi-felvonulással, katonai bemutatóval. A tervek szerint 77 harci repülőgép Z betűket formázva repült volna végig a Vörös tér fölött így emlékezve a Szovjetunió náci Németország elleni, 77 évvel ezelőtti győzelmére. Ezt azonban lefújták rossz időjárásra hivatkozva, bár a képek szerint enyhén felhős idő volt ma Moszkvában.

Moszkva, 2022. május 9. Szergej Sojgu védelmi miniszter a gyõzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott gyõzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Moszkva, 2022. május 7. MiG-29SMT típusú harci gépek a nagy Z betût formázzák a gyõzelem napi díszszemle próbáján a moszkvai Vörös téren. Ez a terv meghiúsult a 9-ei felvonulásra. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Moszkva, 2022. május 9. Orosz katonák felvonulása a gyõzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott gyõzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Moszkva, 2022. május 9. Egy T34-es harckocsi vonul a gyõzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott gyõzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Moszkva, 2022. május 9. Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal a gyõzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Metzel

The post Putyin: Mi kerestük az együttműködést – rövid, de szürreális beszéd a Győzelem napján first appeared on Forbes.hu.

The post Putyin: Mi kerestük az együttműködést – rövid, de szürreális beszéd a Győzelem napján appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés