:

Látványos függőhíd lesz az ország első kerékpáros Duna-hídja

Látványos függőhíd lesz az ország első kerékpáros Duna-hídja

Kisoroszi és Dunabogdány között épülhet az ország első kerékpáros Duna-hídja, egy önmagába horgonyzott függőhíd, amin pihenőpontok is lesznek.

A Magyar Építők cikke szerint a projekt már meg is kapta az építési engedélyt. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2021 májusában a Speciálterv Építőmérnöki Kft.-t bízta meg a Duna-ág híd és kapcsolódó úthálózat teljes körű tervezési munkáival.

A kisoroszi oldalon a Hajós utca nyomvonalán haladó, míg a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat választották ki.

A helyszín kihívásaihoz illeszkedve egy önmagába horgonyzott függőhidat javasoltak. Pál Gábor, a híd tervezője elmondta: ez a hídszerkezet ritka a függőhidakon belül. A klasszikus függőhíd főkábelei egy – a híd mögött található lehorgonyzó – tömbbe vannak bekötve. Ilyen szerkezet az Erzsébet híd vagy a márciusban átadott, világrekordernek számító, törökországi 1915 Çanakkale híd. Ezzel szemben az önmagába horgonyzott függőhíd esetében a főkábel a hídpályát alkotó főtartóba van bekötve.

Közben már tervezik az EuroVelo 6 kerékpárút Szentendrei-szigetet átszelő szakaszát is, ez a bringaút Kisoroszi és Szigetmonostor között, 21 kilométer hosszan fut majd.

The post Látványos függőhíd lesz az ország első kerékpáros Duna-hídja first appeared on Forbes.hu.

The post Látványos függőhíd lesz az ország első kerékpáros Duna-hídja appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés