:

Ábel megcsinálta a szerencséjét Amerikában, most konténerszám szállítja az adományokat Ukrajnába

Ábel megcsinálta a szerencséjét Amerikában, most konténerszám szállítja az adományokat Ukrajnába

Csúszással ugyan, de megérkeztek az első konténerek az Egyesült Államokból Európába. Az európai adományozási hullám már csökkenőben van, de így is folyamatosan érkezik az áru a Fulfillment Hub lengyelországi és ukrajnai raktáraiba. A Floridában élő, de állandóan utazgató Horváth Ábellel, a cég alapítójával beszélgettünk a csúszás okairól, a magyarországi tervekről és az esetleges amerikai tőzsdére lépésről.

Jelentős logisztikai erőforrással lépett be az ukrajnai adományozásba Horváth Ábel és floridai cége, a Fulfillment Hub USA. A koszos raktártól a sok millió dolláros árbevételig jutó Ábelről tavaly írtunk portrét, megírtuk, hogyan építette fel logisztikai és szoftverfejlesztő vállalatát Floridában és az indiai Bangalore-ban. Intenzív növekedésben vannak, sorra nyílnak az új raktárak és raktármenedzsment-szoftverét is egyre több cég használja. Rengeteget utazik Európa és az Egyesült Államok közt, de épp Pesten van, elkaptuk egy interjúra, hogy az adományozásról és a magyarországi üzleti terveiről beszéljünk.

Forbes.hu: Több mint másfél hónapja indítottátok az adományprogramot. Hogyan álltok most a szállítmányokkal?

Európából már több mint száz kamionnyi adományt szállítottunk a lengyelországi és ukrajnai raktárainkba, ott adjuk át az árut a GEM Global Empowerment Missionnek és az Aerial Recovery Group nevű NGO-knak (civil szervezet – szerk.), ők osztják szét a rászorulók közt. Az amerikai adományok csúszásban vannak, de az első konténerek megérkeztek Európába.

Horváth Ábel: Az elején őrület volt a floridai központban.

Forbes.hu: Miért volt ekkora csúszás?

A járvány kezdete óta hiány van konténerekből és hajókból is. Egy héttel a háború kitörése után már útjára indult a program, akkor úgy volt, hogy három hét alatt áthozzuk a konténereket Miamiból. Ebből több lett.

Az elején őrület volt a miami-i központunkban, a normál ügymenetben megszokotthoz képest több, mint kétszer annyi kamion érkezett hozzánk.

Egyszerűen nem volt és most sincs elég hajó és konténer, hogy gyorsan szállítsunk.

Forbes.hu: A Global Empowerment Missionnel (GEM) dolgoztok együtt a programban. Hogyan kerültetek kapcsolatba?

A GEM gyűjti az adományokat világszerte és osztja szét a rászorulóknak, mi a logisztikát biztosítjuk. Költségtérítést fizetnek nekünk a szállítmányozásért, és a mi raktármenedzsment-szoftverünket használjuk az adományok elosztásához. Régóta van kapcsolatom a GEM humanitárius szervezettel. Amikor kitört a háború, a CNN-en láttam, hogy Michael Capponi, a GEM elnöke Ukrajnában van. Láttam, hogy rengetegen menekülnek át a határon Magyarország és Lengyelország felé, én is iderepültem.

Forbes.hu: Milyen nagyobb cégek adományoztak?

Európában a spanyol Goya Foods, a Nestlé és az Lidl is nagy adományozó volt. Az európai adományozási hajlandóság talán már csökken, de így is több országból érkeznek folyamatosan konténerek. A tengerentúlról pedig több, mint 250 konténer van úton.

Forbes.hu: Fura, hogy olyan cégek is rajtatok keresztül adományoznak, akik saját logisztikával rendelkeznek.

Nekik is így egyszerűbb, és így is éri meg. Egyszerűbb az általunk kiépített utat használni, szükségük van egy logisztikai cégre, és ha NGO-nak adományoznak, az leírható költségként.

Forbes.hu: Nektek pedig jelentős PR-előnyt jelent a program.

Lengyelországban bent voltunk a hírekben, több külföldi államfő megfordult a raktárunkban, több alapítvány, köztük a Kennedy Foundation is járt nálunk. De nem azért veszünk részt a programban, hogy előnyt kovácsoljunk. Az éhezőkhöz eljut az élelmiszer, aki fázik, annak a takaró, a betegeknek az orvosi eszközök, a gyerekeknek a pelenka, tea, lekvár, csokikrém.

Forbes.hu: A rólad írt portréban elmondtad, milyen fontos neked a PR, Amerikában még külön ágazati újságot is alapítottál. Mégis: angol nyelvű oldalakon viszonylag kevés információt találni a programról.

Most nem a PR a fontos. Háború is van, és óriásit nőtt a cég: másfél hónap alatt öt raktárunk nyílt Európában és az Egyesült Államokban. Egyszerűen annyit foglalkozom operációval, hogy nem jut idő másra.

Forbes.hu: Hol vannak Európában az új raktárak?

Van már a lengyelországi Varsóban és Rzeszów-ban. Tatabányán is nyitottunk kettőt egymás mellett. Magyarországon most értünk el oda, hogy bejegyezzük a céget, lassan ment, elég nagy a bürokrácia. Az ukrajnai Lvivben is van raktárunk, jelenleg átmeneti, fél évre béreljük. Ez alatt felépül az új raktár a városban, reméljük, hogy oda 6-8 hónapon belül átköltözhetünk.

Napi címlap Topolay Gábor 15 perc olvasás
A koszos raktártól a sportautókig – Horváth Ábel Amerikában építi cégbirodalmát
A jó élet Kis Judit 14 perc olvasás
Nem lesz belőled semmi – mondta egy tanára, de a jánoshalmi gépésztechnikus fiú csakazértis befutott, sztárfodrászként
Napi címlap Kis Judit 18 perc olvasás
Az egyik leggazdagabb magyar vagyok és büszkén vállalom

Forbes.hu: Elég optimistán álltok a háború kérdéséhez, ha 6-8 hónap múlva már békés működést vártok.

Ha szükséges, a raktárak bérleti idejét meghosszabbítjuk. Amíg tart a háború, addig adományokat szállítunk, amint vége van, az ország újjáépítésében veszünk részt.

Akármi történik, jelentős logisztikai igény lesz Ukrajnában.

Forbes.hu: Mekkora befektetés volt az európai növekedés?

Nagyjából 1,5 millió dollár, fél milliárd forint körül. Nem vesszük meg a raktárakat, csak béreljük őket. Vásároltunk még négy kamiont, amik most az adományokat szállítják.

Forbes.hu: Jártál is Lvivben, mit láttál, mit tapasztaltál?

Nyugalom van. Azon kívül, hogy néha megszólal a légi riadó és kiürülnek az utcák, nem érezni, hogy háborúban áll az ország. És a riadón kívül az éttermek, a tömegközlekedés, az iskolák is mind úgy működnek, mintha béke lenne.

Forbes.hu: Hogy tervezed a magyarországi operációt?

A logisztikai cég, a Fulfillment Hub Hungary Kft. nagyjából 20 fős lesz, a szoftvercéghez, az AppManufact hazai leányához körülbelül 15 embert veszünk majd fel. Egyelőre keressük az utóbbi irodáját, még a tatabányai központhoz van bejelentve.

Forbes.hu: Az indiai Bangalore-ban van most a szoftverfejlesztő céged központja. Miért akarsz magyar leányt? Olcsóbb a munkaerő?

Inkább a gördülékeny ügymenet miatt. Az Egyesült Államok és India közt nagy az időeltolódás, egyszerűen könnyebb Európából tárgyalni a tengerentúli ügyfelekkel. Kulturális különbségek is vannak, nehéz volt összeállítani azt a csapatot, amely a megfelelő minőségi szemlélettel és hozzáállással rendelkezik. Most már stabil az indiai cég is, de szeretnék erős európai jelenlétet.

Forbes.hu: A rólad szóló portréban sokat meséltél arról, hogy a saját fejlesztésű raktármendzsment-szoftvert licenszelve adod majd át más szolgáltatóknak. Hogy áll most ez a terv?

Elkezdtük, több mint 20 raktár használja a szoftverünket. De még további marketing és sales tevékenységgel kell megtámogatni a projektet.

Forbes.hu: Azt is tervezted, hogy kilépsz az amerikai részvénypiacra, tőzsdére viszed a Fulfillment Hub USA-t.

Továbbra is tervezem, de azóta nem haladt az ügy. Intenzív növekedési fázisban vagyunk, folyamatosan utazom az európai és amerikai raktárak között. Egyszerűen nincs időm most a tőzsdére lépést tervezgetni. De eljön majd az ideje.

The post Ábel megcsinálta a szerencséjét Amerikában, most konténerszám szállítja az adományokat Ukrajnába first appeared on Forbes.hu.

The post Ábel megcsinálta a szerencséjét Amerikában, most konténerszám szállítja az adományokat Ukrajnába appeared first on Forbes.hu.