:

A háború a kedvenc ételeidhez ért – változhatnak az összetevők, miközben a név és a csomagolás ugyanaz

Az orosz-ukrán háború miatt megváltozhatnak és számos esetben meg is változnak az összetevők a hazai élelmiszerekben – mutatjuk a részleteket, hogy hol mit találsz a címkén.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos új határozata, amely átmenetileg lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben. Ez annyit jelent, hogy

számos megszokott hazai termékben cserélhetnek le alapanyagokat, miközben a korábbi név és csomagolás marad.

Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta: az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszerkínálathoz. 

Alapanyaghiány van, a gyártókat segítenék

Az engedményt a magyar élelmiszergyártókat segítenő az ukrán háború okozta alapanyaghiány miatt hozták meg. Az összetevőktől való eltéréssel többféleképpen is szembesülhetünk, és van néhány termékcsoport, amikre nem vonatkozik a lehetőség. Számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében

kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat

– idézik az Agrárminisztérium (AM) közleményét. Ebben a helyzetben az előírt élelmiszer-jelölések használatát rendkívüli tehernek érzik az élelmiszer-vállalkozók, az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna – olvasható az AM közleményében. A nehézségek kiküszöbölése érdekében a május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat 

lehetővé teszi az élelmiszeripari szereplőknek, hogy – a határozat visszavonásáig – az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket más összetevőkkel helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár eredeti csomagolással forgalomba hozhassák.

Milyen átcímkézésekkel találkozhatsz a boltban?

a gyártó/forgalmazó az összetevők helyettesítésére csak egy, a termék csomagolására ragasztott, külön pótcímkén utal, de egyébként az eredeti összetevők sorrendje látható a csomagoláson;a gyártó/forgalmazó a termék fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejének közvetlen közelébe nyomtatja a helyettesítés tényéről szóló pontos szöveget, de az eredeti összetevők sorrendje látható a csomagoláson;egyáltalán nincs új jelölés a csomagoláson. Ebben az esetben a boltban az eladásra kínálás helyén kell kihelyezni egy táblát a megváltozott összetételű termék mellé jól látható és félre nem érthető módon fizikai vagy elektronikus hordozón.

A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. És továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán.

Borítókép: Franki Chamaki//Unsplash

The post A háború a kedvenc ételeidhez ért – változhatnak az összetevők, miközben a név és a csomagolás ugyanaz first appeared on Forbes.hu.

The post A háború a kedvenc ételeidhez ért – változhatnak az összetevők, miközben a név és a csomagolás ugyanaz appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés