:

Megmozdult a Mars: rekorderősségű rengés pattant ki a vörös bolygón

Megmozdult a Mars: rekorderősségű rengés pattant ki a vörös bolygón

Becslések szerint 5 magnitudós erősségével a valaha észlelt legerősebb rengést egy másik bolygón detektálták a NASA InSight kutatói. A marsrengést 2022. május 4-én, a küldetés 1222-ik marsi napján rögzítette az InSight szeizmométere. Ezzel 2018 novemberi leszállása óta már több, mint 1313 rengést sikerült megfigyelni, az ezidáig legnagyobb, 4,2 magnitudós rengést pedig 2021. augusztus 25-én.

Az InSight a franciaországi CNES (Centre National d’Études Spatiales) fejlesztette roppant érzékeny szeizmométerrel felszerelve érkezett a Marsra, hogy a bolygó mély belső szerkezetét tanulmányozza. Ahogyan a szeizmikus hullámok a Mars kérgében, köpenyében és magjában haladnak keresztül vagy verődnek vissza, olyan módon változnak meg, amiből szeizmológusok meg tudják határozni az érintett rétegek mélységét és összetételét. A Mars szerkezetéről így szerzett információk szomszédunk megismerésén túl általánosan a kőzetbolygók és hasonló égitestek keletkezéséről is sokat tanít nekünk, beleértve a Földet és a Holdat is.

A valaha másik égitesten észlelt legerősebb rengés spektrogramja. A becslések szerint 5 magnitudós marsrengést a NASA InSight egysége mérte 2022. május 4-én, a küldetés 1222-ik marsi napján. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/ETH Zurich) A 2022. május 4-én mért, eddigi legnagyobb erősségű marsrengés szeizmogramja. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Bruce Banerdt, az InSight vezetőjének elmondása szerint amióta 2018 decemberében lehelyezték a szeizmométert, azóta várnak a ,,nagy rengésre”. Ez a marsrengés bizonyára olyan betekintést fog nyújtani számunkra egy másik bolygó belsejébe, amilyet még nem láttunk máshol. A kutatók még éveken keresztül fogják a rögzített adatokat vizsgálni, újabb és újabb dolgokat derítve ki a Marsról.

A nagy marsrengés akkor érte el az InSight egységet, mikor éppen energiaproblémákkal küzd; leszállóhelyén ugyanis lassan beköszönt a marsi tél, ezzel pedig egyre több a finom szálló por a légkörben, csökkentve az elérhető napfény mennyiségét. A leszállóegység rendelkezésre álló energiája 2022. május 7-én éppen a biztonsági üzemmódot bekapcsoló szint alá csökkent, ilyenkor pedig az InSight az alapvető feladatain kívül minden más folyamatot lekapcsol. Ez a biztonsági kapcsoló a leszállóegység védelme miatt van beépítve és várhatóan máskor is aktiválódni fog, ahogyan az elérhető energia lassan csökken.

A NASA InSight dómmal védett szeizmométere, a SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure). (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

A leszállóegység 2020 végén fejezte be elsődleges küldetését, beteljesítve az eredetileg kitűzött tudományos céljait. A NASA egyelőre 2022 decemberéig hosszabbította meg a működését.

Forrás: NASA JPL