:

Kappan, túrós csusza, nagykunsági gasztró – ilyen lesz a jubileumi Gourmet Fesztivál

Kappan, túrós csusza, nagykunsági gasztró – ilyen lesz a jubileumi Gourmet Fesztivál

Megújult erővel, két év kihagyás után május végén tér vissza a Millenárisra a Gerendai Károly által álmodott Gourmet Fesztivál. Az idén tízéves esemény egy nappal rövidebb lesz, a kiállítók viszont ismét a magyar gasztroszcéna titánjai és felfutóban lévő helyei közül érkeznek.

Örökség – ez lesz a május 27-29. között megrendezett OTP Gourmet Fesztivál kulcsszava, e koncepció köré építik az eseményen részt vevő hazai éttermek, bárok nagyjai a kínálatukat. A kóstolók mellett a Gourmet Akadémia workshopjaival (például Steiner Kristóf vegán műhelyével vagy a Salt séfje, Tóth Szilárd előadásával) és vasárnapi gyerekprogramokkal is várják a látogatókat az épp megújult Millenárison.

A koncepció viszonylagos semlegességének (a lényeg a személyesen, nem konkrét alkotóelemen van) köszönhetően most nem egy-egy étel különböző verzióit, hanem a gyerekkori emlékeket, a mestertől tanult kedvenceket, családi karácsonyi menüket „finediningosítva” lehet majd kóstolni az idén jubiláló Gourmet-n.

„Tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hívtuk életre a Gourmet-t, hogy népszerűsítsük a minőségi gasztronómiát. Közben nagyot változott a világ és ma már számos izgalmas étterem található szerte az országban. Ebbe a fejlődésben fontos mérföldkő a Gourmet, s ma már a bőség zavarával küzdünk, amikor a kiállítókat hívjuk a rendezvényre. Számomra külön öröm, hogy az elmúlt évek kihívásai és a jelenlegi nehézségek ellenére is lelkesek a kiállító partnereink, és úgy tűnik, a közönség részéről is felfokozott az érdeklődés” – mondta a fesztivál megálmodója, Gerendai Károly.

„Ahogy korábban, úgy idén is mintegy 100 kiállító lesz a fesztiválon. Köztük majd’ 50 étterem szerte az országból: a legizgalmasabb fővárosiak mellett számos vidéki klasszissal és új gyöngyszemekkel is találkozhatnak majd a látogatók” – tette hozzá Nemes Richárd, a Gourmet főszervezője.

Érdemes menni?

A jegyárak elsőre picit meredeknek tűnhetnek (elővételben a napijegy 4 900 forint, a háromnapos bérlet 9 900 forint – ezek a helyszínen 5 900 és 11 900 forint lesznek), hiszen a limitált kóstolókuponok megszerzésének lehetőségén kívül ezzel még csak sétálgatni tudunk egy szépet a Millenárison. A workshopok látogatása is 1 000 forintos, regisztrációs árhoz van kötve.

A Gourmet Fesztivál lényegét nem a kedvezményes árban, sokkal inkább a lehetőségben kell mérni: úgy kóstolhatjuk meg a magyar csúcsgasztronómia alfáját és omegáját, hogy nem kell 30-50 ezer forintokat kiperkálni degusztációs menükre.

Costes (és Downtown), Salt, Borkonyha, Kollázs, Rumour, Anyukám mondta – egyenként annyira nem elérhetetlen helyekről beszélünk, de egy teljes seregszemléért azért mélyen a zsebünkbe kéne nyúlnunk, hogy megismerkedhessünk a top helyek konyhályával. (És akkor az időről még nem is beszéltünk.)

A belépőjegy önmagában nem fogja csillapítani az éhséget, de sokkal elérhetőbbé, egy hétvége alatt egy helyen végigkóstolhatóvá teszi a hazai gasztroszcéna legfontosabb alakjait. Fotó: Gourmet Fesztivál

Ezt a fegyvertényt Gerendai is hangsúlyozza, szerinte a Gourmet kezdetben arról is szólt, hogy a high-end éttermeket megismertesse a fogalomtól elsőre talán idegenkedő tömegekkel, és szépen, lassan már az élményt kifejezetten kereső fizetővendégekké konvertálják őket. A magyar gasztroszcéna együttes fejlődésével szerinte már „leomlottak a falak”, mégis jót tenne a covid alatt erőteljesen megtépázott, jellemzően a külföldi turistákra építő étteremszegmensnek a fesztivál látogatóit beterelni az éttermekbe.

Munkaerőhiány mellett is jönnek, de egy nappal rövidebb lesz

Gerendai büszke arra, hogy a szakmának még mindig fontos a részvétel, idén túljelentkezés volt kiállítói oldalról – ezért sokan végül „csak” színpadon fognak szerepelni. Pedig a rendezéssel kapcsolatban eleinte kissé pesszimisták voltak: az első hónapokban a járványadatok mellett még nem volt biztos a szervezés az esemény megvalósulásában, és a covid alatt tömeges szakmaelhagyók miatt fellépő munkaerőhiány is nehézségeket okozott.

Ezért idén négy helyett csak három napig tart a fesztivál. Ez a kiállítók kérése is volt: ahhoz, hogy az általános emberhiánnyal meg tudják oldani a kitelepülést, el kellett engedni a csütörtököt, hiszen Gerendai szerint sokaknak saját éttermüket is kihívás most üzemeltetni. Kellemes meglepetés volt a túljelentkezés, mondja, a látogatók ismét a csúcsgasztró szinte „teljes keresztmetszetét” végigkóstolhatják.

Nem csak étel, az ital és egyéb finomságok is szerepet kapnak. Például kint lesz a Black Swan Lab is. Fotó: Gourmet Fesztivál

Ráadásul a külföldi példákkal ellentétben ez még mindig nem egy „cateringrendezvény”, itt az ételek-italok mögötti arcokkal, séfekkel-sommelier-kkel szintén találkozni lehet.

A főszervező Nemes elmondta, hogy a fesztiválra tipikusan nem jellemző a nagy elővételes forgalom, de az eddig legjobban sikerült 2019-es rendezvénynél már jóval előrébb járnak. A kiállítók fesztiválon kínált menüsort egy héttel a Gourmet előtt teszik nyilvánossá. A rendezvény sajtótájékoztatóján Sárközi Ákos, a Borkonyha séfje elárulta, hogy thai kókusztejes levessel és a túrós csusza desszertesített változatával készül, Dudás Szilárd (Anyukám mondta) testvérével, Szabolccsal pedig stracciatellával (a sajt, nem a fagyi), kappannal és focacciával készül.

The post Kappan, túrós csusza, nagykunsági gasztró – ilyen lesz a jubileumi Gourmet Fesztivál first appeared on Forbes.hu.

The post Kappan, túrós csusza, nagykunsági gasztró – ilyen lesz a jubileumi Gourmet Fesztivál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés