:

A hivatalos infláció magas, de még magasabbnak érezzük. Most megmérték, pontosan mennyinek

A hivatalos infláció magas, de még magasabbnak érezzük. Most megmérték, pontosan mennyinek

Sokkal drámaibbnak érezzük az infláció mértékét, mint amit a valóság mutat, azonban a KSH adatai is torzítanak.

A magyar lakosság 22 százalékos inflációt érzékelt, ám hivatalosan (a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint) 8,5 százalékkal emelkedtek az árak tavaly márciushoz képest, világított rá a GKI Gazdaságkutató Zrt. Forbes.hu-hoz eljuttatott reprezentatív felmérése.

Az érzet azonban nem alaptalan, amit részben a statisztikai okokra, részben a megfigyelési módszertanra vezethető vissza.

A KSH által mért és a lakosság által érzékelt infláció alakulása, 2018-2022
(százalék, az előző év azonos hónapjához viszonyítva) Forrás: KSH, GKI

A KSH a két évvel korábbi súlyoknak megfelelően súlyozza össze a megfigyelt árakat, ami torzítást visz az eredménybe (különösen, ha egyes nagy volumenű termékek ára gyorsan változik, pl. üzemanyag), illetve a vizsgált 944 áru és szolgáltatás és a ténylegesen megvásárolt termékek köre eltér.

Az se mindegy, hogy az árakat felíró munkatársak a sokféle, közel azonos termék közül melyik árát jegyzik fel. Az elmúlt négy évben a hivatalos és a felmérésből származó érzékelt infláció különbsége havi átlagban meghaladta a 11 százalékpontot, ráadásul az olló folyamatosan nyílik.

A GKI az Európai Bizottság számára végzett reprezentatív felmérésében havi rendszerességgel felméri a lakosság körében a következő 12 hónapra várt fogyasztóiár-emelkedést is. 2022 márciusában 23%-ot várt a lakosság a következő egy évre, ami kis mértékben meghaladja az előző 12 hónapra érzékelt pénzromlási ütemet, a felmérésben résztvevők pesszimizmusa az orosz-ukrán háború hatásainak tulajdonítható. 

Az érzékelt és a valós infláció közti különbség hosszú távú hozadékokkal jár: ha a lakosság a hivatalosnál jóval magasabb áremelkedést érzékel, magasabb fizetést, nyugdíjat, szociális juttatást várnak el, hogy ne csökkenjen a vásárlóerejük, emellett nagyobb hozamot várnak el befektetéseikért. Ezzel egyidőben az inflációt követő, azt kissé meghaladó keresetemelkedést (ez idén 14%-ot jelent) is kevésnek érzik, ez pedig hatással lehet a bankbetéti és az állampapírpiacra is.

The post A hivatalos infláció magas, de még magasabbnak érezzük. Most megmérték, pontosan mennyinek first appeared on Forbes.hu.

The post A hivatalos infláció magas, de még magasabbnak érezzük. Most megmérték, pontosan mennyinek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés