:

A Biotech USA-nél rekord lett 2021, és még csak most jön a cég történetének legnagyobb beruházása

A Biotech USA-nél rekord lett 2021, és még csak most jön a cég történetének legnagyobb beruházása

Minden korábbinál nagyobb beruházásba fogott a családi kézben lévő Biotech USA 2022-ben. Ezek finanszírozása kizárólag saját forrásból nem ment volna, ezért kellett az állami támogatás. Tényleg nagy dolgok jöhetnek: még a beruházás nélkül is történetük legjobb eredményét érték el 2021-ben.

A cég történetének legnagyobb beruházása lesz

Tegnap mi is megírtuk, hogy a Biotech USA 11,5 milliárd forintos beruházást indít szadai és dunakeszi gyártóüzemükben, amibe az állam 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással szállt be. A sajtóeseményen Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett, méltatta a magyar gazdasági teljesítmény, de sok részletet nem tudtunk meg az egyik legértékesebb magyar családi cég fejlesztéséről, úgyhogy rákérdeztünk pár részletre.

A fejlesztéssel 100 új munkahelyet teremtenek, és éves szinten 40 százalékos növekedést várnak a csoport szintű összárbevételben. Az üzemekben egy olyan, prémium fehérjeszeletet fognak gyártani, amit a jelenlegi infrastruktúrájukkal nem tudnak előállítani. A projekt a tervek szerint 2024 végén zárul.

A szadai üzem hétezer négyzetméterrel bővül.

Rekord év volt 2021

Csoport szinten (amibe a Biotech USA, a Scitec Nutrition, a Builder és a Vitamin Shop tartoznak) 57 milliárd forintos árbevételt értek el, és a Scitec-akvizíciónak köszönhetően 20 százalékos volt a forgalomnövekedés. A legnagyobb piaci vetélytársat ötmillió euróért vásárolták fel 2020-ban, bár ez a vételár alacsonynak számít, sok tőkét emésztett fel, amíg növekedési pályára állították, ez mostanra sikerült.

Összességében minden értékesítési csatornánkon növekményt értünk el

– mondta Lévai Bálint vezérigazgató, társtulajdonos – kezdetben azért aggódtunk, hogy a termékeinket piacra tudjuk juttatni a lezárások ellenére is, ma a legnagyobb kihívásunk az, hogy megfelelő mennyiségben biztosítsuk az alapanyagokat a gyártáshoz.”

Lévai Balázs és Lévai Bálint, társtulajdonosok, testvérek

2021 során tíz új boltot nyitottak, így országszerte 193 bolttal vannak jelen, és az étrendkiegészítő iparágban Európa top 5 legnagyobb volumenben értékesítő vállalata között vannak.

A BioTechUSA gyártó- és logisztikai központját Szadán alakította ki, a Scitec akvizíciója során pedig annak dunakeszi üzeme és budapesti raktára is bekapcsolódott a cégcsoport termelésébe és a logisztikába, a szadai központ hétezer négyzetméterrel bővül a beruházásnak köszönhetően.

A Biotech USA a Lévai család tulajdonában van, a 2021-es legnagyobb családi vállalkozások listáján a 12. helyen álltak 46,7 milliárd forintos becsült értékkel.

The post A Biotech USA-nél rekord lett 2021, és még csak most jön a cég történetének legnagyobb beruházása first appeared on Forbes.hu.

The post A Biotech USA-nél rekord lett 2021, és még csak most jön a cég történetének legnagyobb beruházása appeared first on Forbes.hu.