:

Az inflációnál is jobban emelkednek az albérletárak

Az inflációnál is jobban emelkednek az albérletárak

Két éve nem volt ilyen drága a lakásbérlés Budapesten, márciusban átlagosan 165 ezer forintot kértek a bérbeadók a fővárosi kiadó lakásukért. 

Márciushoz képest 4,5, az előző év azonos időszakához képest pedig 15,4 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, így a múlt hónapban átlagosan havi 165 ezer forintot kértek a fővárosi bérbeadók kiadó lakásukért. Az albérletárak alja, a piac fordulópontja tavaly márciusban volt, azóta az inflációt is túlszárnyalja a lakbérek növekedése, közölte a Rentingo.com a Forbesnak küldött közleményében. 

Egyre többet költenénk rá, de még így keveset

Márciusban az ukrajnai háború elől menekülők megbolygatták a budapesti bérlakáspiacot és jelentősen megemelték az átlagos keresleti szintet, ami miatt a kínálati és keresleti bérleti díj között nagyon beszűkült az olló. A háború elől menekülők még mindig keresnek lakásokat, de azóta a piac korrigált, az árak mind keresleti, mind kínálati oldalon egyaránt visszaálltak az év eleje óta tartó trendbe, és az árolló ismét nyílni kezdett. 

Áprilisban a bérlők átlagosan 152 ezer forintért kerestek albérletet Budapesten, ami 1,6 százalékkal kevesebb a márciusi adatnál, de a februári 147 ezer forintos értéket így is jelentősen felülmúlja.

Az ábra a keresleti és kínálati árak közötti különbséget mutatja. Forrás: Rentingo.com

Mivel a bérlők átlagos jövedelme az elmúlt két évben emelkedett, a keresleti bérleti díj is magasabb a két évvel korábbihoz képest. Reálértéken tehát a budapesti albérletpiac még nem érte el a csúcsot, de az év további részében is folyamatosan emelkedő bérleti díjakra lehet számítani a Rentingo szerint.

The post Az inflációnál is jobban emelkednek az albérletárak first appeared on Forbes.hu.

The post Az inflációnál is jobban emelkednek az albérletárak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés