:

Nem csak Matolcsy, a fél világ úgy látja, itt az állami kriptopénz ideje

Nem csak Matolcsy, a fél világ úgy látja, itt az állami kriptopénz ideje

10-ből 9 jegybank aktívan vizsgálja a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségét – derült ki a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements, BIS) felméréséből. A központi bankok több mint fele már el is kezdte az állam által biztosított digitális pénz fejlesztését, vagy konkrét kísérleteket végez vele.

A digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency, CBDC) elképzelésének lényege az, hogy a kriptovaluták mögötti megosztott főkönyvi technológiát a központi bankok is felhasználják, amivel a kereskedelmi bankokon kívül már a jegybankok is képesek lennének digitális pénz kibocsátására.

A technológia iránti igény egyre növekszik: a tavalyi évhez képest a jelenleg CBDC-t fejlesztő vagy kísérleti projektet folytató központi bankok aránya csaknem megduplázódott, 14 százalékról 26 százalékra. A technikai kihívások mellett azonban jogi akadályai is vannak a digitális jegybankpénz bevezetésének, ám ebben is történt előrelépés: a tavalyi évhez képest 18 százalékról 26 százalékra nőtt azon központi bankok aránya, amelyeknek van jogi felhatalmazásuk CBDC kibocsátására. Ezen túlmenően a joghatóságok mintegy 10 százalékában jelenleg is zajlik a törvények módosítása.

A felmérésben 81 jegybank vett rész a világ minden tájáról. Köztük volt a Magyar Nemzeti Bank, amely szintén vizsgálja a CBDC bevezetésének lehetőségét: Matolcsy György elnök legutóbb márciusban írt arról, hogy törvényileg kellene felhatalmazni a jegybankokat digitális jegybankpénz kibocsátására.

A Forbes-nak adott hétfői interjújában a digitális jegybankpénzről is beszélt Nyíri József, a Finshape társ-vezérigazgatója:

A bankok jövője: Csak 5-7 másodpercünk van, hogy elmondjuk, mi van a pénzeddel – interjú

The post Nem csak Matolcsy, a fél világ úgy látja, itt az állami kriptopénz ideje first appeared on Forbes.hu.

The post Nem csak Matolcsy, a fél világ úgy látja, itt az állami kriptopénz ideje appeared first on Forbes.hu.