:

Nukleáris űrrakétákat fejlesztene az amerikai hadsereg

Nukleáris űrrakétákat fejlesztene az amerikai hadsereg

Az amerikai hadsereg olyan nukleáris rakétát akar létrehozni, amellyel monitorozza a Föld és a Hold közötti kulcsfontosságú régiót – írja a Space.com. Az amerikai Védelmi Minisztérium alá tartozó DARPA (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) május 4-én jelentette be, hogy javaslatokat keres a tervezett projekt második és harmadik szakaszára.

A cél egy nukleáris termikus rakéta (NTP) létrehozása, amely 2026-ban repülheti körbe először a Földet.

Egy ilyen űreszköz nagyban segíthetné Amerika későbbi, hosszú távú űrutazásait is.

Julie Andrews / 500px / Getty Images

A DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations) programban egy olyan nukleáris termikus meghajtású rakétarendszert akarnak megalkotni, amelyet a Föld és a Hold között használhatnak. A hadsereg arra törekszik, hogy jobban ellenőrizni tudja a ciszlunáris űrt, mivel az elkövetkező évtizedben fokozódhat itt a kormányzati és kereskedelmi tevékenység. A DRACO ezen célt fogja szolgálni.

Az NTP-k maghasadáson alapuló reaktort használnak. Az elektromos rakétahajtóművekhez viszonyítva egy ilyen eszköz tolóerő-tömeg aránya megközelítőleg 10 ezerszer magasabb, hatékonysága pedig a hagyományos hajtóművekhez képest 2-5-szörös.

A DRACO 1-es fázisra 2021 áprilisában a General Atomicsot, a Blue Origint és a Lockheed Martint választották ki, a szakasz 18 hónapig tart. A DARPA mellett a NASA is érdeklődik a technológia iránt, az űrhiavatal Mars-misszióihoz használná fel az NTP-ket.

The post Nukleáris űrrakétákat fejlesztene az amerikai hadsereg first appeared on 24.hu.