:

Állami hátszéllel, de világszerte hasít a magyar energiaital-óriás, 100 milliárdos forgalmat ért el

Kijöttek a Hell Energy 2021-es számai, most először lépték át a százmilliárdos árbevételt.

Közzétette az Igazságügyi Minisztérium oldalán a 2021-es beszámolóját a Hell Energy, ez alapján igencsak jól zárta az évet a magyar kézben lévő energiaital-gyártó.

A konszolidált adatok alapján a cégcsoport óriásit nőtt 2020 és 2021 között, az árbevételt 72,7 milliárd forintról 100,5-re növelte, az adózott eredményt pedig megduplázta, 7,8 milliárdról 15,6-ra nőtt. A beszámoló az árbevétel-növekedést a „kereslet növekedése miatti gyártási volumen növekedésével” magyarázza.

Az exportból származó árbevétel szintén jócskán emelkedett (38,6-ról 56,2 milliárdra), de maga az exportértékesítés arányát is tovább növelték, az eddigi 53,1 százalék helyett 2021-ben már az árbevétel 56 százalékát tették ki a külpiacok. Az EU-n belül a legnagyobb árbevételt a román, a bolgár, a görög, a német és a szlovák piacnak köszönhetik, EU-n kívül pedig India, Bosznia és Ukrajna voltak a legerősebb országok 2021-ben. Az áprilisban lezárt beszámoló röviden kitér az orosz-ukrán háborúra is (vagy, ahogy a dokumentum hivatkozik rá, „fegyveres konfliktusra”), mint írják, nem azonosítottak olyan konkrét körülményt, ami jelentős hatással lenne a 2022-es pénzügyi teljesítményre, helyzetre vagy cash-flowra.

Maga a növekedés ténye nem újdonság, a Hell Energy évek óta növeli következetesen és viszonylag nagy mértékben az árbevételét, a mostani ugrás viszont minden eddiginél nagyobb mértékű. Az első év, amikor a csoport konszolidált beszámolót adott le, a 2018-as üzleti év után volt, amit 51,4 milliárd forintos árbevétellel zárták. 2019-ben ezt 55,9-re növelték, 2019 és 2020 között viszont már 30 százalékkal ugrott az árbevétel (72,7-re) – ezt a 30 százalékot növelték most 38-ra.

Állami hátszél

A növekedés kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy a Hell az elmúlt másfél évtizedben számos nyertes pályázatot tudhat maga mögött, ezekre a 2021-es beszámoló is kitér. A dokumentum alapján a teljes csoport 2008 és 2021 között összesen 15,3 milliárd forintot kapott, ez összesen 23 elnyert pályázatot jelent.

Nagyot ugrottak egy év alatt a kötelezettségek is, ez a sor 65 milliárdról 133,8-ra nőtt. A különbség nagy részét a kötvénykibocsátásból származó deficit adja, a Hell ugyanis tavaly júliusban a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében 67 milliárd forint névértékű zöldkötvényt bocsátott ki, hogy fedezze a 80 milliárdos kapacitásbővítő beruházását. A Hell az elsők között vett részt az NKP-ban, már 2019 decemberében is bocsátott ki kötvényt a program keretében, akkor 28,5 milliárd forint névértékben. A Hell növekedéséhez tehát a pályázatok mellett jelentősen hozzájárult a magyar jegybank is, hiszen annak idején az MNB is jegyzett le kötvényeket: a 2019-es kör felét jegyezte le a jegybank, majd később a másodpiacon további értékpapírokat vásárolva a kibocsátott kötvények közel kétharmada került hozzá.

A beszámoló kitér az osztalékra is: a Hell Energy a 2021-es üzleti év után 2,755 milliárd forint osztalékról döntött, de hogy ez kinek megy pontosan, azt a Forbes egy 2020-as ügy miatt a mai napig nem írhatja le, azóta nem szerepelhet nálunk a cég tulajdonosainak neve. Érdekesség még, hogy a cégcsoport jelentősen növelte a tanácsadásra folytatott költségeket (évi 667 millióról 1,2 milliárd forintra).

A Hell Energy rendszeres szereplő a Forbes Magyar 100 listáján, ahol a legértékesebb magyar kézben lévő vállalatokat rangsoroljuk. A legutóbbi (tavaly novemberben megjelent) listán a csoport értékét 76,6 milliárd forintra becsültük, amivel a 16. lett a százas listán.

A konszolidált adatokba a Hell Energy Magyarország Kft.-n kívül még négy leányvállalat eredményeit vonják be teljeskörűen: ezek az italosdobozok előállításával foglalkozó Quality Pack Zrt., a Miskolc-Tapolcán lévő Avalon Parkot üzemeltető Avalon Park Kft., az ital-, kávé- és snackautomatákat üzemeltető Hell Automata Üzemeltető Kft., valamint az online kiskereskedelemmel foglalkozó Hell Energy Store Kft.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a minisztérium beruházástámogatói szerződésének átadásán a HELL Energy Magyarország Kft. szikszói székházában Fotó: MTI/Vajda János

The post Állami hátszéllel, de világszerte hasít a magyar energiaital-óriás, 100 milliárdos forgalmat ért el first appeared on Forbes.hu.

The post Állami hátszéllel, de világszerte hasít a magyar energiaital-óriás, 100 milliárdos forgalmat ért el appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés