:

Egy tévé remek társa lehet a Philips mélynyomóval érkező hangprojektora

Egy tévé remek társa lehet a Philips mélynyomóval érkező hangprojektora

Rendszeresen tesztelünk tévéket, ám legyen bármilyen jó egy kijelző (mindegy, hogy a Samsung, az LG, a Panasonic vagy éppen a Philips egyik modelljéről van szó), ha az eszköz csak beépített hangrendszerrel rendelkezik, a hang szempontjából rendre ugyanaz a konklúzió. A minőség nagy jóindulattal is csak közepes, és ha valaki tényleg a moziélményt közelítő hangélményre vágyik, annak muszáj kiegészítőre költenie. Ezen termékek kínálata napjainkban jelentős: a sima soundbaroktól a többelemes rendszerekig terjed a skála, az ár pedig a pár tízezer forintos tételektől a drágább tévéket is messze lepipáló árcédulákig terjed.

Philips TAB8505: hangprojektor mélyládával

A Philips TAB8505 nevű modell a középkategóriába sorolható, az ára ennek megfelelően százezer forint felett mozog, cserébe a méretes soundbar (900x57x110 mm) mellé itt egy szintén tekintélyes kiterjedésű (122x403x300 mm) mélyládát is kapunk, ami ráadásul vezeték nélkül csatlakozik a főegységhez. A kábeleket persze most sem ússzuk meg teljesen, itt még nem tart a világ, a rendszer mindkét egységét muszáj tápkábellel a hálózatra kötni.

TP Vision A soundbar mellé tisztességes méretű mélynyomó is jár.

A fekete és ezüst színben elérhető variánsok közül nálunk az utóbbi járt, a soundbar dizájn szempontjából nem találja fel a spanyolviaszt, az itteni megoldást már láthattuk korábban a márkától. Befelé dőlő frontfelület, rejtett, kikapcsolt állapotban láthatatlan LCD kijelző, a felső részre átnyúló hangszórórács, illetve emögött az érintésérzékeny gombokat tartalmazó kezelőfelület. Utóbbit aligha fogjuk gyakran használni, hiszen a tévével megfelelően összekötve a kijelző távirányítójával is szabályozható a hang, ráadásul a soundbar mellé is jár egy ilyen eszköz, amivel könnyedén válthatunk a források között, és vezérelhetjük szinte az összes funkciót.

A kezelés megoldható a Philips Sound alkalmazással is, de az appot akkor is le kell tölteni, ha nem tervezzük mobilról irányítani a soundbart, egyes lehetőségek ugyanis csak innen érhetők el. Egyrészt ennek hála frissíthető az eszköz szoftvere, illetve ez szükséges ahhoz, hogy a soundbar beilleszthető legyen a már meglévő DTS Play-Fi eszközeink közé. Ahhoz, hogy a kissé ódivatú, helyenként túlbonyolított alkalmazást használhassuk, a hangprojektort csatlakoztatni kell a wifihez, ami elméletileg csak egy pár perces folyamat. A gyakorlatban ez több is lehet, hála az eszköz mellé járó, véleményem szerint kissé elbaltázott piktogramos útmutatónak. A gyártó TP Visionnek ezen a területen és az applikáció kapcsán is van még hova fejlődnie.

TP Vision Stílusos távirányító is jár a hangprojektor mellé.

Szerencsére más fronton, például csatlakozók terén nincs ok panaszra: három HDMI (ebből egy ARC/eARC), optikai bemenet, USB, 3,5 mm-es AUX, de adott a wifi (2,4 és 5 GHz) és a Bluetooth is, és a beépített Chromecaston keresztül is küldhetünk rá zenét. A soundbar támogatja a DTS Play-Fi technológiát is, így a többhelységes hanglejátszás is megoldható vele, és ennek hála utólag is bővíthető a rendszerünk kompatibilis egységekkel a még jobb hanghatás érdekében.

Remek társ a tévénk mellé

A hangzásról négy hangsugárzó gondoskodik (egy szélessávú meghajtó és egy magashangszóró a jobb és bal oldalon egyaránt), és ezt egészíti ki a mélyláda, melyek együttes teljesítménye maximum 240 watt. Ez már gond nélkül képes betölteni a nappalit, sőt akár a szomszéddal történő nemkívánatos beszélgetést is elő tudja segíteni, ha este megfeledkeznénk arról, hogy nem mindenki akarja azt a filmet hallgatni, amit mi nézünk.

Ami a hangminőséget illeti, hála a mélynyomónak, a TAB8505 természetesen sokkal jobban teljesít, mint a legtöbb szimpla hangprojektor. A basszus még a nem erre kihegyezett tartalmaknál is érezhető, amikor pedig akcióra kerül a sor, az közelebb visz minket az úgynevezett moziélményhez. Egy hangprojektor értelemszerűen nem tud olyan hatást kelteni, mint egy komolyabb, akár hétcsatornás rendszer, de a Philips megoldása messze túlmutat a beépített hangszórókon és a saját kategóriájában is az élvonalba tartozik. Van dinamika, az eseményeket a gyomrunkban is érezzük, és közben a többi tartomány részletei sem vesznek el.

TP Vision

A sztereó hangzás tökéletesnek mondható, és bár itt is van Dolby Atmos támogatás, rendes térhatásról nem beszélhetünk – állítson bármit is a marketing. Viszont jó eséllyel azzal mindenki tisztában van, hogy ennyi pénzért még nem jár igazi sorrund élmény.

A Philips TAB8505 jelenleg nagyjából 150 ezer forint, ami nem kevés, de ezért a pénzért nemcsak egy hangprojektort kapunk, de mélyládát is, ráadásul ez a soundbar nemcsak a filmezési, de a zenehallgatási igényeinket is ki tudja szolgálni. Teljesítmény és minőség szempontjából pedig messze túlszárnyalja még a drágább, 7-800 ezres prémium tévék hangzásvilágát is, szóval ha valaki nem elégszik meg a beépített rendszerekkel, és nem vágyik ennél komolyabb házimozis megoldásra, annak érdemes lehet elgondolkodni a Philips megoldásán.

Birkás Péter további cikkei Ingyenes, a magánéletünket tiszteletben tartó hangvezérléssel frissíti eszközeit a SonosBitang hangzással és pénztárcabarát(abb) árral érkezik az új Sonos soundbarEzek most a legnépszerűbb mobilmárkák itthon

The post Egy tévé remek társa lehet a Philips mélynyomóval érkező hangprojektora first appeared on 24.hu.