:
Breaking News

Három vezetéknélküli fülhallgató, amit érdemes megfontolnod, mert valamiben nagyon jók

Három vezetéknélküli fülhallgató, amit érdemes megfontolnod, mert valamiben nagyon jók

Irgalmatlan energiákat fordítanak a gyártók a fülbe dugható vagy fülre pakolható hangcuccok fejlesztésére. Ezek az erőfeszítések pedig olyan konkrét, izgalmas, érdekes termékeket szülnek, amelyek már Magyarországon is elérhetőek. Megnéztünk pár ilyen csodát egészen közelről!

A friss elemzések szerint idén a fej- és fülhallgatók piacának mérete eléri a 22,3 milliárd dollárt, ami nagyjából 7507 milliárd forintnak felel meg. Ez körülbelül tizede a tévés szegmensnek, ami azért jól mutatja, hogy milyen komoly területről van szó.

Érdekes modellek ömlenek a piacra. Kép: Sony

Az előrejelzések szerint ráadásul a közeljövőben további bővülés várható, hiszen azt várják, hogy öt év múlva már 35,2 milliárd dollár értékben adnak majd el ilyen termékeket.

Nem csoda, hogy rengeteg vállalat próbál érvényesülni e szektorban, amelyek szó szerint öntik az új modelleket a felhasználók orra elé. Egy ilyen prosperáló piacon hagyományosan tombol az innováció, hiszen aki elő tud állni valami életképes, izgalmas újdonsággal, vagy a megszokottnál jobb hangminőséget produkáló eljárással, az könnyen betáncolhatja magát az emberek vágyai közé. A közelmúltban pont befutott néhány ilyen érdekesebb, szokatlanabb modell Magyarországra is, én pedig megnéztem, hogy ezek közül melyik milyen extrát kínál, illetve hogy volt-e bármi értelme a fejlesztéseknek, vagy csak újabb zsákutcákkal bővült az audió eszközök gigantikussá puffadt univerzuma.

Fánk a fülben – Sony LinkBuds

Az Apple AirPods berobbanása óta a valódi vezeték nélküli fülhallgató számít az egyik legforróbb termékcsoportnak az audió iparágban. Ez persze teljesen érthető, hiszen az idegesítő madzagokat totálisan mellőző eszközök ideális esetben könnyen kezelhetőek, jól szólnak és kényelmesek. Azt hittük, hogy dizájnban itt már nem lehet újat mutatni, de a Sony rácáfolt erre.

A japán cég LinkBuds nevű terméke ugyanis totálisan egyedi kialakítással bír. A hagyományos hangszóróházat és fülgumit elengedték, és ezeket egy gyűrűvel helyettesítették, ami látványosan különbözik az eddig látott termékektől.

Ez nem pusztán figyelemfelkeltést szolgálja, tehát nem csak az a célja, hogy mások is lássák az utcán, hogy mennyire egyedi cuccot dugtunk a fülünkbe. A lyukon keresztül ugyanis beszűrődnek a külvilág hangjai is a fülbe, azaz a felhasználó nem izolálja magát teljesen, ami sokakat zavar.

A Sony LinkBuds kialakításban nyújt újat.

Kipróbáltam és tényleg működik, ami egyrészt tök jó, mert lehet hallani, ha hozzám szólnak az irodában, vagy ha elkeseredetten nyávog az éhen halni készülő macska. Ám az is tény, hogy e megoldás egy picit ront a hangminőségen, ha zaj van kinn, amit videózásnál, filmezésnél és játéknál túl lehet élni, viszont az elmélyült zenehallgatásnál már problémát okozhat. Emellett az is gond, hogy nem csak én hallom a külvilágot, hanem a megszokottnál nagyobb mértékben szűrődnek ki a hangszóró által kibocsájtott hangok. Ez pedig például éjjel, amikor valaki aludni próbál az ember mellett zavaró lehet.

Jár mellé egy tok is, amelyen keresztül a töltés is történik.

Ha csendben ülünk otthon vagy a természetben, és úgy használjuk, akkor egyébként kifejezetten szépen szól, a basszusokat is telten, gazdagon adja vissza, valamint a hangerőre sem lehet panasz. A Sony LinkBuds 77 000 forintba kerül, amivel egyértelműen a drágább, ilyen típusú, valódi vezeték nélküli fülhallgatók közé tartozik. Az tény, hogy tudott újat mutatni a vállalat, de hogy teljesen őszinte legyek, nem vagyok száz százalékosan meggyőződve arról, hogy ez a gyűrűs kialakítás tarolni fog a jövőben.

Megöli a baktériumokat – LG TONE Free FP8

Az LG is komoly fantáziát lát a vezeték nélküli fülesekben, amit jól bizonyít, hogy a dél-koreai cég is rengeteg pénzt és energiát ölt abba, hogy tovább tágítsa e termékcsalád univerzumának határait.

A hordozható, tárolásra és töltésre szolgáló tokba pakolt UV fényforrás ugyanis a baktériumok 99,9 százalékát elpusztítja,

legalábbis a cégtől kapott infók értelmében, viszont a vírusokat értelemszerűen nem öli meg, tehát a COVID-tól sem véd meg. Ettől függetlenül egyébként ez tényleg egy hasznos szolgáltatásnak tűnik, mert nem mindegy, hogy az ember mit dugdos a fülébe, és az biztos, egy UV-val kezelt fülhallgató azért nem árthat.

Az LG TONE Free extrája a tokba épített fertőtlenítő.

Hangminőség tekintetében egyébként az LG TONE Free FP8W teljesen korrekt teljesítményt nyújt. Az audiofil fejhallgatókkal nyilván nem játszik egy ligában, az azok által produkált organikus, nyílt, telt gazdag hangzást azért itt nem kapjuk meg. De tény, hogy zajosodás, sistergés nincs, a külvilág teljesen kizárható, és a körülöttünk lévők se hallják, hogy mi zúg-búg a fülünkbe. Szóval ez a fertőtlenítős vonal teljesen életképesnek tűnik, és van még tartalék a tankban, legalábbis, ami az ötleteket illeti.

Nincsenek zavaró madzagok. Kép: LG

Az LG a közelmúltban rukkolt elő egy olyan új masinával (LG TONE Free FP9), amelynél a Bluetooth adapterként is funkcionáló tok kábellel rádugható bármilyen olyan eszközre is, amely egyébként nem támogatja ezt a technológiát. Ennek köszönhetően pedig így azokat (például egy régebbi kis rádiót vagy tévét) is lehet vezeték nélküli úton hallgatni, amelyek nem Bluetooth kompatibilisek.

Kegyetlen jó hang – Technics EAH-A800

Vannak cégek, amelyek a csili-vili extrák és a formabontó helyett inkább a minél tökéletesebb hangminőség elérésére koncentrálják az összes energiát a viselhető audió eszközök kategóriájában.

Tradicionálisan közéjük tartozik a Technics is, hiszen ha a japán cég döntéshozóinak választaniuk kéne a jól kommunikálható látványos extra, és a csak műszerekkel kimutatható jobb megszólalás között, akkor szó nélkül az utóbbira szavaznának.

A vállalat most hozta el Magyarországra egyik legújabb termékét, a Bluetooth támogatású, EAH-A800 névre hallgató masinát, amelynél érdekes új megoldásokat vetettek be a célok elérésre érdekében.

A Technics a megszólalásra helyezte a hangsúlyt.

Ilyen például, hogy a membrán egy speciális, három rétegű anyagból (PEEK/poliuretán) készült, illetve hogy létrehoztak egy akusztikus szabályozókamrát a terméken belül. Ez utóbbinak köszönhetően a dizájn egy kicsit bumfordi, de a dolognak van értelme. Amennyiben sikerül minőségi, nagy felbontású, esetleg tömörítetlen forrásanyagot találni, akkor a hangminőség tényleg eszméletlen jó. A végeredmény tiszta, gazdag, erőteljes, a finom átmeneteket is visszaadja, és a sztereó megteremtésére is képes. Fejlett aktív zajcsillapítással látták el, a fülpárnái kényelmesek, de megfelelően elszigetelik az embert a külvilágtól, szóval a kinti zajok sem zavarnak be. Kivéve akkor ha bekapcsoljuk az Áthallatszó üzemmódot, amikor ezeket mikrofonok segítségével juttatja el a készülék a fülbe, ez pedig közlekedésnél például nagyon hasznos lehet. A Technics EAH-A800 egy szuper kis termék, amelyet különösebben szexi megjelenésűnek még egy nagypályás lódító sem nevezne jó szívvel. De ha valakinek tényleg fontos a fülkényeztetés, annak ennyi azért beleférhet.

The post Három vezetéknélküli fülhallgató, amit érdemes megfontolnod, mert valamiben nagyon jók first appeared on Forbes.hu.

The post Három vezetéknélküli fülhallgató, amit érdemes megfontolnod, mert valamiben nagyon jók appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés